Socialistische Partij

Kwaliteit opleiding scheepsbouw in gevaar

13-04-2006 * De opleiding scheepsbouw in Delft loopt gevaar. Het aantal studenten neemt af en de kwaliteit schiet tekort. Dat concludeert SP-Kamerlid Fenna Vergeer nadat zij alarmerende berichten ontving. "Terwijl de Nederlandse scheepsbouw bloeit als nooit tevoren, negeert de regering de kwakkelende opleiding. Een buitengewoon slechte zaak, aangezien Nederland in een tijd van massaontslagen juist veel behoefte heeft aan een goedlopende en innovatieve sector."

Fenna Vergeer Na een fusieproces is het aantal studenten afgenomen van 350 tot circa 85. De opleiding is in een kantoorgebouw gesitueerd in plaats van in een school. De lesruimtes zijn te klein en de docenten verliezen hun motivatie. De bedrijfstak heeft in een dringende brief aan de collegevoorzitter van InHolland, Jos Elbers, gevraagd om meer onderwijskwaliteit. Vergeer wil dat de inspectie gedegen onderzoek doet naar de opleiding.

Vergeer: "De Nederlandse scheepswerven verwierven in 2005 voor bijna drie miljard euro aan orders. Deze bloeiende sector is natuurlijk gebaat bij een topopleiding, maar de regering - die de mond vol heeft van innovatie - geeft niet aan het belang te onderkennen. Al jaren is de sector bezig om 30 miljoen binnen te halen voor een innovatieregeling. Andere landen doen dit ook, maar Nederland blijft achter. Nu ook de opleiding wordt verwaarloosd, laat het kabinet een enorme kans liggen."

Vergeer wees al in 2003 op de dreigende teloorgang van de scheepsbouwopleidingen door de fusie-hype van InHolland. De toenmalige staatssecretaris negeerde de signalen en verwees naar de autonomie van de instelling. Inmiddels heeft staatssecretaris Rutte de onderwijsinspectie bij drie opleidingen onderzoek laten doen en volgens Vergeer moet dat ook snel bij de scheepsbouwopleiding gebeuren. "Er is maar nu maar één hogeschool die deze opleiding verzorgd en die staat voorlopig niet garant voor een topopleiding," aldus Vergeer.