Algemene Onderwijsbond


---
Nieuws

Onderwijs sector in de min door de ziektekosten
Na het bereken van alle plussen en minnen die het ziektekostenstelsel heeft veroorzaakt, schat de Algemene Onderwijsbond in dat het onderwijs als geheel er 1 tot 3 procent op achteruitgaat. De schatting is gebaseerd op de gegevens uit de actie Loonstrook.

Cao-overleg vo in impasse
De onderhandelingen voor een cao in het voortgezet onderwijs zijn vastgelopen. Volgens de bonden willen de werkgevers afspraken maken over onderwerpen als mr-faciliteiten en taakbeleid, terwijl was afgesproken die thema's vooruit te schuiven.

Hbo-raad heeft geen behoefte aan inspectie
Bij de Arbeidsinspectie is met verbazing gereageerd op bezwaren van de Hbo-raad tegen een landelijke inspectie naar werkdruk op hogescholen. De Hbo-raad zegt dat er op dit moment 'geen behoefte' aan is en wil dat de controles worden afgeblazen. De Arbeidsinspectie, die de komende maanden zo'n 280 locaties verwacht te bezoeken, is niet onder de indruk en gaat door met het onderzoek.

Achtergrond

Oppotters hoeven geen strafexercitie te vrezen
Eenderde van de roc's overschrijdt de vermogensnorm van het ministerie, berichtte het Onderwijsblad twee weken terug. Miljoenen blijven ongebruikt op de plank liggen. Onnodig en doodzonde, klinkt het in koor. Het opgepotte geld moet zo snel mogelijk besteed worden aan onderwijs. Maar wie gaat daarvoor zorgen? Oppotters wacht voorlopig alleen een stevig gesprek.

Coververhaal: Juf is zwanger
Als straks de grijze golf vertrekt, staan hordes jonge juffen klaar. Die na een paar jaar over kinderwagens en kraampakketten beginnen. En met zwangerschapsverlof gaan.

Undercover op internet
'Zo turkenhoer, ik weet waar je woont'
Bamber Delver, directeur van Stichting de Kinderconsument, deed zich twee weken lang op internet voor als een minderjarige leerling. En schrok zich rot. "Kinderen hebben geen idee van de gevaren van internet. En ouders en docenten al helemáál niet." Hij schreef er een boek over, Vet veilig internet, dat volgende week verschijnt.

Richtingenstrijd over het rekenonderwijs
Schatten of cijferen
Leerlingen hebben een beter inzicht gekregen in getalsrelaties, het schattend rekenen gaat vooruit. Maar zodra de staartdeling in beeld komt, dalen de prestaties flink. De meningen over of dat laatste erg is, lopen uiteen.

Wat te doen tegen cyberpesten?
'Je zult maar in je onderbroek de wereld overgaan' Hoe ga je als school om met leerlingen die vervelende filmpjes online zetten of anderen via internet pesten? Het Onderwijsblad vroeg vijf schoolmanagers naar hun ervaringen.

Adaptief leren op het vmbo
Zelfstandig, maar mét controle en feedback
Op de vmbo-school Maarten van Rossem maken leerlingen zelfstandig opdrachten met behulp van een taakkaart. In het open leercentrum werken ze op het niveau dat het best bij hen past. Het verzuim is sinds de start van het kameleonproject gehalveerd.

AOb, sterk in onderwijs. Meer informatie: www.aob.nl

Ivan Bartholomeus
06-22991579