Het Estella Kinderfonds helpt zieke kinderen in Malawi

ERMELO, 20060413 -- Het Estella Kinderfonds helpt zieke kinderen in Malawi Door open oog en oor te hebben voor de noodzakelijke behoeften van zieke kinderen wil het Estella Fonds vanuit een krachtige positie helpen. Op hun beurt kunnen deze kinderen in hun eigen omgeving bijdragen aan een betere samenleving.


Het Estella Fonds garandeert professionele hulp met een zakelijke aanpak, ook bij het nieuwe onderzoeksproject in Queen Elizabeth Central Hospital in Malawi. Dit project omvat preoperatieve chemotherapie bij kinderen met het Wilms' tumor. Ook is er steun voor onderzoek naar de voortijdige afbreking van behandeling door ouders en de invloed van de voedingstoestand op kanker.

Dit is ter beoordeling voorgelegd aan de Wetenschappelijke Advies Raad, bestaande uit Prof. Dr. A. J. P. Veerman, Prof. Dr. A. H. Heij en Prof. Dr. J. B. Tan. De WAR acht het zinvolle projecten.

Wilms' tumor
Het Wilms' tumor is een kwaadaardige tumor in of aan een nier van een kind. In Nederland krijgen 20-30 kinderen per jaar een Wilms' tumor. Zelden (3-5%) komt de tumor voor in beide nieren. De meeste kinderen zijn jonger dan vijf jaar met een piek op driejarige leeftijd. De overlevingskansen in ons land zijn ongeveer 90%. Een Wilms' tumor geeft aanvankelijk weinig klachten. Meestal ontdekken de ouders een zwelling van de buik. Achteraf realiseren zij zich vaak dat hun kind al een tijdlang lusteloos en moe was, maar de kinderen hebben zelden pijn.

Malawi
Malawi is één van armste landen ter wereld. Het gemiddelde jaarinkomen ligt rond de 150 US dollar per jaar. De kindersterfte is erg hoog. Van de duizend kinderen die geboren worden, sterven er 115 voor het eerste levensjaar en 182 kinderen voor het 5e levensjaar. Van alle kinderen in Malawi is 22% ondervoed.

Het Queen Elizabeth Central Hospital (QECH) is een groot opleidingsziekenhuis in Blantyre, een van de twee grote steden in Malawi. Het patiëntenaanbod is groot. De meeste kinderen die op de kinderafdeling worden opgenomen lijden aan infectieziekten als malaria, diarree of longontsteking.

AMC en Estella Fonds helpen samen
Vanuit het AMC in Amsterdam is er een jarenlange samenwerking met het QECH. In het kader van dit samenwerkingsverband zal een kinderarts de komende jaren in het QECH gaan werken. Een belangrijke taak is de dagelijkse patiëntenzorg op de kinderafdeling en het onderwijs aan medische studenten en junior artsen. Het aangaan van een duurzaam samenwerkingsverband, het zogeheten twinning, zal een belangrijke rol spelen. Dit heeft in het recente verleden ook in andere gebieden van de wereld bewezen de prognose voor kinderen met kanker te verbeteren.

Kinderkanker
Van alle kinderen met kanker leeft wereldwijd meer dan 80% in een ontwikkelingsland. Deze kinderen hebben behandeling nodig die aangepast is aan een situatie waarin ondervoeding, een hoge infectiedruk en minder mogelijkheden voor therapie realiteit zijn. Voor kinderen met een Wilms' tumor lijkt het mogelijk om met relatief lichte chemotherapie de prognose te verbeteren. Ook in ontwikkelingslanden is de patient compliance bij langdurige therapieën (AIDS-remmers, antituberculose behandeling) vaak een probleem. Een oncologische therapie duurt vaak lang en voor het succes van de therapie is het essentieel om de gehele therapie af te ronden.

Financiële steun
De projectmatige aanpak van het Nederlandse Estella Fonds leent zich buitengewoon goed voor het bestrijden van kinderziekten overal ter wereld. Het Estella Fonds steunt meerdere kinderleukemie projecten. Ook in andere landen zijn vergelijkbare projecten in voorbereiding. Meer informatie over het Estella Fonds leest u op de website www.estellafonds.nl




Stichting Estella Fonds