Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Pasen 2006, Rachmaninoff terug in Amsterdam

Van 14 t/m 16 April aanstaande vindt de Internationale Rachmaninoff Conference in Cristofori te Amsterdam plaats. De Rachmaninoff Society werd in 1990 in Engeland opgericht en groeide meteen in het eerste jaar al uit tot een groot internationaal gezelschap kenners en liefhebbers. Doelstelling is het verbreiden en verdiepen van kennis over het leven en werk van de Russische componist, pianist en dirigent Sergei Rachmaninoff (1873-1943). Met een groot netwerk van contacten ondersteunt de Society tal van initiatieven op het gebied van Rachmaninoffs muziek - onderzoek, radio- en televisiedocumentaires, symposia en eerste uitgaven van onbekend werk.

Erevoorzitter van de Society is de wereldberoemde pianist en dirigent Vladimir Ashkenazy: "Rachmaninoff had een bijzondere relatie met Nederland die voortkwam uit de band met Willem Mengelberg en 'zijn' Concertgebouworkest en het verbaast mij dat dit in Nederland steeds niet algemeen bekend is." Met het Concertgebouworkest maakte Ashkenazy later zelf vermaarde opnamen van Rachmaninoffs orkestwerken. "Rachmaninoff is misschien wel de meest Russische van alle Russische componisten. Zijn constante fascinatie met noodlot en dood enerzijds en zijn grote liefde voor het leven anderzijds, tonen haarscherp wat het Russische denken te bieden heeft."

De Rachmaninoff conference draait dit jaar om de vertolking van de tweede symfonie (opus 27) tijdens de Zaterdagmatinee van 15 april in het Concertgebouw door het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Rachmaninoff componeerde deze symfonie tussen 1906 en 1908. Hij was tijdelijk naar Dresden uitgeweken nadat hij zijn ontslag ingediend als chef-dirigent aan het Bolshoi Theater vanwege de aanhoudende sociale onrust in zijn vaderland. De Conference brengt een klinkende beschouwing over deze beslissende periode. Er wordt in Cristofori door middel van lezingen en concerten een uniek overzicht gegeven van de periode waarin de tweede symfonie ontstond maar ook van de andere opussen die samen met de symfonie op Rachmaninoffs schrijftafel lagen. Zo zal de liederencyclus, opus 26, voor het eerst sinds haar première in 1907 weer in een integrale concertvertolking te horen zijn. Op Goede Vrijdag 14 april wordt deze cyclus vertolkt door sopraan Esther Putter, mezzosopraan Elsbeth Gerritsen, tenor Daan Verlaan en bariton Michel Poels. Voor de begeleiding vliegt niemand minder dan de aanstormende pianovirtuoos Sandro Russo uit New York over, die in Cristofori zijn Nederlandse concertdebuut maakt.

Op Zaterdagavond vertolkt de Australische pianist Scott Davie niet alleen Rachmaninoffs eerste pianosonate opus 28, maar ook zal hij, tijdens een aansluitende lezing over de ontstaansgeschiedenis van het werk, de wereldpremière geven van enkele fragmenten uit een eerdere versie die de druk niet haalde. Ook Scott Davie maakt zijn Nederlandse debuut. In Australië is hij inmiddels veelgevraagd en staat hij onder vast contract bij Universal Classics.

Op zondagmiddag 16 april wordt stil gestaan bij de 150e geboortedag van componist Sergei Taneyev, Rachmaninoffs leraar, aan wie de Tweede Symfonie werd opgedragen. De Noorse pianist Jørn Fossheim zal de Nederlandse première geven van de Jugendsonate van een vriend van Rachmaninoff, Issay Dobrowen, die ook componist, pianist en dirigent was. De première maakt deel uit van Fossheims Nederlandse debuut met werken van drie componisten - naast Dobrowen ook Nicolas Medtner en Alexander Scriabine - die net als Rachmaninoff leerling waren van Taneyev.

De drie concerten in Cristofori zijn publiek toegankelijk. Losse kaarten à ¤ 15,-/12,- (reductie) zijn te bestellen bij Cristofori, 020-6244969, concerten@cristofori.nl. Een passe-partout voor alle drie kost ¤ 40,-/32,- (reductie) Leden van de Rachmaninoff Society betalen ¤ 100,- voor het volledige programma, inclusief lunches, diners, concerten, lezingen en toegang tot de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw. Het lidmaatschap van de Rachmaninoff Society kost ¤ 25,- per jaar. Meer informatie is te vinden op www.rachmaninoff.org.

EINDE PERSBERICHT

Bijlage:
Het in het Concertgebouw dat de Amsterdamse fotograaf Aart Klein in 1936 zijn legendarische foto van de componist maakte, die de Rachmaninoff Society als beeldmerk koos en waarvan u in de bijlage een beeldbestand vindt. Een scan in hoge resolutie is op aanvraag beschikbaar rachmaninoff@chello.nl. (In verband met strikte afspraken rondom de beeldrechten mag deze foto uitsluitend in combinatie met het persbericht of voor publiciteit rondom de International Rachmaninoff Conference en de Rachmaninoff Society worden gebruikt onder vermelding van de naam van de fotograaf.)

Event:
International Rachmaninoff Conference 2006
14 t/m 16 april 2006
Cristofori, Prinsengracht 581-583

Organisatie:
International Rachmaninoff Society, Erevoorzitter: Vladimir Ashkenazy.

Perscontact:
Wouter de Voogd, 020-6695637, rachmaninoff@chello.nl

PROGRAMMA INTERNATIONAL RACHMANINOFF CONFERENCE 2006

(alles, behalve zaterdagmatinee in Cristofori)

Vrijdag 14 april 2006
20.15 Openingsconcert, Cristofori
Grieg Ballade Opus 24
Taneyev Prelude & Fugue Opus 29
Rachmaninoff Etude-tableau Opus 39 No.5

Rachmaninoff Liederencyclus Opus 26

Sandro Russo, piano
Esther Putter, soprano
Elsbeth Gerritsen, mezzo-soprano
Daan Verlaan, tenor
Michel Poels, baritone

Zaterdag 15 april 2006, Cristofori,
10.00 - 10.45 Lezing
1906-1908, A Transitional Phase in Rachmaninoff's Life Elger Niels (Leiden, NL)

10.45 - 11.30 Lezing
Harmonic characteristics of the Adagio from Rachmaninoff's Second Symphony Ian Flint (London, GB)

14.15 Zaterdagmatinee (Concertgebouw)
Rachmaninoff Symfonie no.2 Opus 27
Jean Sibelius Vioolconcert Opus 47
Radio Filharmonisch Orkest, Jaap van Zweden
Sarah Chang, viool

20.15 Concert, Cristofori
Eerste Pianosonate Opus 28
Scott Davie, piano

21.00-21.30 Lezing, Cristofori
Two versions of Rachmaninoff's Opus 28
Scott Davie (Sydney, AUS)

21.45-22.30 Discussie
Critical issues concerning a Critical Edition

Zondag 16 april 2006
10.00 - 10.30 Presentatie
Rachmaninoff's Concert Diary
Scott Davie (Sidney, AUS)

13.30 - 14.15 Lezing
Sergei Taneyev and his pupils
Andreas Wehrmeyer (Berlin, D)

14.15 - 15.00 Concert

Medtner Piano Sonata Opus 30 in a minor Dobrowen Jugend-Sonate
Scriabine Sonata No.5 Opus
Jørn Fossheim, piano