Gemeente Helden

Aanvraag leerlingenvervoer schooljaar 2006-2007

Vanaf 1 april 2006 kunt u voor het schooljaar 2006-2007 een aanvraag indienen voor toekenning van een vergoeding voor het vervoer van uw kind naar een onderwijsinstelling. De belangrijkste voorwaarden voor toekenning staan hieronder.

Algemene informatie
De hoofdregel is dat voor toekenning van een vergoeding wordt uitgegaan van openbaar vervoer naar de dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke en/of qua godsdienstige of levensbeschouwelijke richting gewenste school. In bepaalde situaties wordt aangepast vervoer per (taxi-)bus bekostigd. De noodzaak hiertoe kunt u in het aanvraagformulier aangeven.

Voortgezet onderwijs

Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs (vmbo/lwoo, mavo, havo, vwo) bestaat alleen aanspraak op bekostiging van vervoer:
1. als de leerling niet of niet-zelfstandig van het openbaar vervoer gebruik kan maken door een lichamelijke, verstandelijke en/of zintuiglijke handicap. Dit moet blijken uit een onafhankelijk medisch rapport van de GGD Noord- en Midden-Limburg;
2. als de leerling niet plaatsbaar is op het Bouwens van der Boijecollege in Helden, blijkend uit een schriftelijke weigering tot toelating óf een document waaruit blijkt dat de school het betreffende kind binnen de gevolgde reguliere procedure geen adequaat onderwijs kan bieden én er sprake is van geïndiceerd onderwijs (LWOO, PRO, LGF).

Overigens kan voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, op basis van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS), een tegemoetkoming worden aangevraagd bij de Informatie Beheer Groep. Voor meer informatie, zie: www.informatiebeheergroep.nl.

Hardheidsclausule
In zeer bijzondere gevallen kan men een beroep doen op een speciale afwijkingsbepaling van de verordening. Het gaat hier bijvoorbeeld om situaties waarin een school door onoverkomelijke individuele omstandigheden, waarvoor men geen oplossingen kan vinden, feitelijk onbereikbaar is. Het kan ook gaan om onbillijke financiële verplichtingen, bijvoorbeeld als voor meer kinderen uit hetzelfde gezin een drempelbedrag verschuldigd is. Daar waar ouders met noodzakelijke eigen vervoeroplossingen komen en initiatieven ontplooien, kunnen deze mogelijk met toepassing van de hardheidsclausule worden ondersteund.

Inkomensgegevens

In een aantal situaties is het noodzakelijk om inkomensgegevens te verstrekken. Afhankelijk van het soort onderwijs en de hoogte van het inkomen wordt een eigen bijdrage in de kosten verlangd.

Aanvragen

Als u voor het komende schooljaar 2006-2007 in aanmerking wilt komen voor vervoer of een vergoeding hiervoor, kunt u een aanvraagformulier opvragen of downloaden op deze website: Publieksbalies --> Verkeer & Vervoer --> Vervoer --> Schoolvervoer. Op aanvragen die uiterlijk 31 mei zijn ingediend wordt binnen twee weken een beslissing genomen. Voor aanvragen die na 1 juni bij de gemeente binnen komen geldt een behandeltermijn van maximaal 8 weken. Voorwaarde is wel dat de gehele vragenlijst is ingevuld en dat alle gevraagde bijlagen/bewijsstukken voorhanden zijn. Het inzendadres staat op het aanvraagformulier.

Verdere informatie en aanvraagformulier
Meer informatie vindt u op deze website onder Publieksbalies --> Verkeer & Vervoer --> Vervoer --> Schoolvervoer. U kunt ook contact opnemen met mevr. Smeets, afdeling Welzijn, kamer 0.09, telefoonnummer tel. (077) 306 66 23.

30-3-2006 16:13