Gemeente Tiel


Tijd voor hondenbeleid

Vanaf 1 mei moeten alle hondenbezitters de uitwerpselen van hun trouwe viervoeter(s) opruimen. Dit is één van de eerste maatregelen die de gemeente neemt om de strijd aan te gaan met ergernis nummer 1: hondenpoep. Het afgelopen jaar heeft de gemeente gewerkt aan het hondenpoepbeleid. In dit beleid staat uitgewerkt welke voorzieningen en maatregelen de gemeente de komende jaren treft om het hondenpoepprobleem een halt toe te roepen. Alle hondenbezitters ontvangen deze week een nieuwsbrief waarin het hondenbeleid staat uitgelegd.

Overlast honden
De laatste jaren heeft de gemeente veel vragen gekregen over honden in de buurt. Zowel hondenbezitters als inwoners zonder hond geven aan dat het grote aantal uitwerpselen in de buurt zorgt voor (stank)overlast. Ook wordt vaak gemeld dat er niet meer op grasveldjes gespeeld kan worden en dat zelfs in speeltuintjes honden loslopen. Tenslotte blijkt dat veel mensen zich onveilig voelen vanwege loslopende honden. In 2005 zijn ruim 1500 Tielenaren geïnterviewd over de leefbaarheid in de buurt. Uit deze leefbaarheidsmonitor blijkt dat hondenpoep ergernis nummer 1 is in Tiel. Het gemeentebestuur neemt deze signalen erg serieus en heeft besloten dat de overlast snel moet worden aangepakt.

Sober van start
In 2006 gaat de gemeente sober van start met een paar maatregelen. Hondenvoorzieningen zijn duur en het is financieel onmogelijk om in één keer alle maatregelen te treffen. De aanleg wordt daarom verspreid over een periode van vier jaar. De gemeente Tiel realiseert zich dat er dit jaar veel gevraagd wordt van de hondeneigenaar en dat hij/zij er -behalve gratis poepzakjes- niet veel voor terug krijgt. We doen echter toch een beroep op alle inwoners om met elkaar het probleem aan te pakken en elkaar aan te spreken op het naleven van de regels. In 2007 wordt bekeken hoe we het beleid verder kunnen uitwerken.

Voor 2006 staan de volgende maatregelen gepland:
* Het plaatsen van hondenhaltes;

* het verstrekken van gratis hondenpoepzakjes;
* het plaatsen van hondenverbodsborden op speelplaatsen;
* controle door Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOAs). De toezichthouders zien vooral toe op het opruimen van de hondenpoep.

Plannen ná 2006

* Het realiseren van hondenlosloopgebieden;
* er zal jaarlijks bekeken worden of de overlast voldoende is afgenomen. Het beleid en de maatregelen kunnen daarop aangepast worden;

* mogelijk aanleggen van hondentoiletten.

Een hondenhalte, wat is dat?
Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat zo min mogelijk inwoners last hebben van de uitwerpselen van honden. Om hondenbezitters hierin enigszins tegemoet te komen, plaatst de gemeente een aantal hondenhaltes. Dit zijn speciale, afgesloten afvalbakken, waarin zakjes met poep gedeponeerd kunnen worden. Deze bakken komen verspreid over Tiel te staan.

Hoe wordt het hondenbeleid betaald?
Het tarief van de hondenbelasting is in 2006 verhoogd. Betaalde men in 2005 nog euro 55,52 per hond per jaar, in 2006 is dat euro 63,85 voor de eerste hond (en euro 67,52 voor elke volgende hond) geworden. Deze verhoging heeft een doel: De inkomsten van de hondenbelasting gingen tot nu toe naar de algemene middelen, kortom: naar de algemene begroting van de gemeente Tiel. Met ingang van dit jaar komt daar verandering in: over vier jaar zullen alle inkomsten uit de hondenbelasting gebruikt worden voor het hondenbeleid. We noemen dit een doelbelasting. De verhoging is nodig om voorzieningen te kunnen realiseren.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 13 april 2006