Vereniging Nederlandse Gemeenten

Financiele afspraken vng en rijk

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft tijdens het bestuurlijk overleg financiële verhoudingen op 4 april j.l. een onderhandelaarakkoord gesloten over een aantal financiële aangelegenheden met het Rijk. Het betreft afspraken over het BTW compensatiefonds (BCF) en de pijnpuntenlijst (een aantal lopende claims) van de VNG.

Bij de invoering van het BCF is het gemeentefonds gekort voor ruim 1,1 miljard. Besloten is toen dat deze korting zou worden nagecalculeerd en definitief verwerkt. Uit onderzoek is gebleken dat de definitieve uitlichting in 2003 282 miljoen hoger moet zijn dan oorspronkelijk uitgelicht en voor 2004 433 miljoen. De minister van Financiën was voornemens deze bedragen te middelen en met ingang van 2006 structureel 350 miljoen uit het fonds te lichten (het gemiddelde van 282 en 433). Daarnaast zou nog 3 keer 350 miljoen éénmalig worden uitgelicht. Ook was de minister van mening dat uit het onderzoek is gebleken dat de administratieve lasten 15 miljoen lager zijn dan in 2005 toegevoegd aan het gemeentefonds.

De minister van Financiën was bereid om te praten over het in de tijd uitsmeren van het bedrag dat met de terugwerkende kracht is gemoeid en de structurele korting te verlagen. De VNG heeft haar pijnpuntenlijst tegenover deze aangepaste claim van de minister gezet.

De uitkomsten van de onderhandelingen zijn als volgt:
- de korting van het gemeentefonds is niet bestreden; hier zijn heldere afspraken over.

- de korting is alleen gebaseerd op het jaar 2003
- er wordt niet ingegrepen in de begroting van 2006.
- tegenover het bedrag dat met terugwerkende kracht moet worden betaald is onze pijnpuntenlijst gezet resulterende in:
- extra geld in het gemeentefonds voor leerlingenvervoer ( 15 miljoen).

- taakstelling om te bezuinigen op de WOZ-kosten is kwijtgescholden ( 20 miljoen)

- er komt extra geld voor het amendement De Pater; dit maakt het voor gemeenten mogelijk ook de OZB voor personen die wonen in een bedrijfspand af te schaffen.

- de komende drie jaar heeft het kabinet toegezegd 220 miljoen toe te voegen aan het Gemeentefonds. Dit is vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek naar de kosten voor Openbare Orde en Veiligheid. Zodra deze bekend zijn moet het nieuwe kabinet deze toevoeging opnieuw vaststellen en structureel maken.

Het VNG bestuur heeft donderdag 13 april ingestemd met dit resultaat, maar onder de aantekening dat dit onverlet laat haar kritiek over de wijze waarop het kabinet omgaat met de voor de gemeente cruciale dossiers, zoals het lokale belastinggebied, de veiligheidsregios en de positie van het lokaal bestuur.