stad Utrecht, 10.55 uur

Utrecht, 14-04-2006

Bob of Bon: al meer dan 11.470 blaastesten

UTRECHT Van donderdagmiddag tot donderdagavond 13 april vond in het kader van de campagne Bobof bon? in de stad Utrecht een alcoholcontrole plaats, waarbij de 11.470ste blaastest sinds 1 januari dit jaar werd afgenomen. Het totaal aantal aanhoudingen staat met deze controle op 55.

Resultaten

Donderdag werd gecontroleerd op de Nijenoord en bij de Daalsetunnel. In totaal moesten 739 automobilisten blazen. Vier bestuurders hadden te veel gedronken en zijn aangehouden. Ademanalyse wees uit dat degene die het meest had gedronken 400 ug/l in zijn lichaam had. Tegen alle vier werd proces-verbaal opgemaakt.

Nieuwe alcohollimiet beginnende bestuurders

Vanaf 1 januari 2006 gelden er strengere regels voor alcohol in het verkeer. Tijdens de alcoholcontroles houdt de politie dit scherp in de gaten. De strengere alcohollimiet van 0,2 promille oftewel 95 ug/l geldt voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist díe groep een hoge kans heeft op een ongeluk. Sinds januari zijn in de stad Utrecht in totaal 5 beginnende bestuurders aangehouden.

Campagne?

In de stad Utrecht houdt de politie van januari 2006 tot en met december 2006 iedere week alcoholcontroles op diverse locaties. Deze intensieve handhavingperiode heeft vorm gekregen in de campagne Bobof Bon? in de stad Utrecht. en heeft tot doel het aantal weggebruikers dat onder invloed van alcohol rijdt, terug te dringen. De campagne is een samenwerking tussen het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht, 3VO, gemeente Utrecht en de Politie Utrecht.

Aanrijding letsel

DE MEERN Donderdagochtend 13 april raakte een 37-jarige man uit t Goy bekneld in zijn auto toen hij op de Veldhuizerweg in botsing kwam met een vrachtwagen.

Om 06.20 uur reed een 42-jarige vrachtwagenchauffeur met zijn wagen vanaf de rotonde met de Heldammersingel via de Veldhuizerweg in de richting van de C.H. Letschertweg. De 37-jarige man uit t Goy reed over de Veldhuizerweg in tegenovergestelde richting en lijkt in de bocht de macht over het stuur verloren te hebben. Hierdoor botste hij tegen de linkervoorzijde van de vrachtwagen aan. Bij de aanrijding raakte de 37-jarige bestuurder bekneld in zijn auto. De politie heeft enige tijd de Veldhuizerweg in beide richtingen afgesloten terwijl brandweer en ambulance het slachtoffer bevrijdden. Achteraf bleek het letsel beperkt te zijn gebleven tot wat schrammen en mogelijk enkele gekneusde ribben. De politie doet verder onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Snelheidscontroles

UTRECHT Donderdag 13 april hield de politie diverse snelheidscontroles in de stad Utrecht.

Van 13.00 tot 15.00 uur werd de snelheid van 140 voertuigen gecontroleerd op de Keulsekade. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50km/u. 38 Automobilisten reden te hard en kregen een bekeuring. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 80 km/u.

Tegelijkertijd hielden agenten een controle op de Weg tot de Wetenschap. Hier reden 12 automobilisten te hard. Tevens werd een bekeuring uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel en één maal voor niet handsfree bellen.

Tussen 14.00 en 16.00 uur controleerde de politie de snelheid van
1.108 voertuigen op de Laan van Maarschalkerweerd. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. 137 Automobilisten reden te hard en kregen een bekeuring. De hoogste gemeten snelheid bedroeg hier 77 km/u.

Aanrijding letsel

UTRECHT Donderdagmiddag 13 april raakte een 17-jarige bromfietser gewond toen hij op de kruising Proostwetering/Krommewetering in botsing kwam met een vrachtauto met oplegger.

Een 17-jarige jongen uit Utrecht reed om 17.20 uur met zijn bromfiets over het fietspad naast de Proostwetering. De 47-jarige bestuurder van de vrachtauto reed over de Proostwetering in dezelfde richting. Omdat de bromfietser nog op afstand leek, sloeg hij rechtsaf. Vermoedelijk had de bromfietser dit te laat in de gaten, waardoor hij krachtig moest remmen, in een slip raakte en ten val kwam. De bromfiets kwam onder de wielen van de oplegger terecht. Het slachtoffer gelukkig niet. Hij liep slechts een gekneusde enkel op.

Jongen met vlindermes aangehouden

UTRECHT Donderdagavond 13 april hield de politie een preventieve fouilleeractie in en om het Centraal Station. Om 22.00 uur kwam bij de fouillering van een 15-jarige jongen op de Stationstraverse een verboden vlindermes uit zijn jas. De jongen uit Doorn is aangehouden en het mes is door de politie in beslag genomen.

De aanwijzing om in het genoemde gebied preventieve fouilleeracties te mogen houden, is met ingang van 1 maart 2006 in werking getreden. De gebiedsaanwijzing geldt voor drie maanden. Deze aanwijzing van de burgemeester van Utrecht, maakt het mogelijk dat de Officier van Justitie op grond van de Wet Wapens en Munitie de politie de opdracht kan geven om in het aangewezen gebied preventief te fouilleren.

Graffitispuiter aangehouden

UTRECHT Donderdagavond 13 april kon de politie op aanwijzing van een getuige een 16-jarige graffitispuiter aanhouden.

Om 22.10 uur meldde een getuige dat een verdachte graffiti aan het spuiten was op een schuurtje aan de Wolfstraat. De politie kwam snel ter plaatse en kon op basis van het signalement van de dader een 16-jarige jongen aanhouden. De jongen had meerdere spuitbussen in zijn bezit.

Zes jongens aangehouden in leegstaande flat

UTRECHT Zes jongens van 14 en 15 jaar uit Utrecht zijn donderdagavond laat aangehouden in twee leegstaande flatgebouwen aan de Tiberdreef.

Omstreeks 23.30 uur kreeg de politie een melding dat een aantal jongens in een pand dat gerenoveerd wordt de boel aan het vernielen was. Toen de agenten arriveerden, hoorden zij lawaai uit het gebouw komen. Op de vijfde verdieping zagen ze drie jongens met goederen slepen. Deze drie werden aangehouden.

In het naastgelegen gebouw zagen de agenten licht branden. Twee jongens stonden voor het raam, van wie één een raam wilde inslaan met een stalen pijp. Daarop gingen de agenten het andere gebouw in en dreigden een hond in te zetten. Daarop meldden zich uiteindelijk deze twee en nog een derde jongen. Alle zes verdachten zijn ingesloten voor verhoor. Hun ouders zijn voor zover bereikbaar op de hoogte gesteld.

Aanhoudingen na wildplassen

UTRECHT Vier mannen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag bekeurd voor wildplassen. Het gaat om twee mannen (23 en 26) uit Houten, een 20-jarige man uit Vianen, en een 28-jarige man uit Den Dolder.

Via cameratoezicht werd gezien hoe de mannen omstreeks 01.05 uur op de Oudegracht stonden te urineren. Ook werd via de camera gezien hoe de mannen waarschijnlijk drugs snoven. De 23-jarige Houtenaar en de 28-jarige Doldenaar konden zich niet legitimeren. Daarop werden zij aangehouden. De laatste bleek ook in het bezit van twee wikkels met waarschijnlijk cocaïne. Na verhoor zijn de mannen in vrijheid gesteld. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.