Stichting Wakker Dier

Supermarktketen deen haalt kwartel-paasei uit haar 47 filialen

Persbericht - 14 april 2006

Deen supermarkten heeft Wakker Dier vandaag toegezegd in al haar 47 filialen te stoppen met de verkoop van de speciale kwartel-paas-eieren nadat bleek dat de kwartels in legbatterijen werden gehuisvest. Wakker Dier heeft een afspraak met alle supermarkten dat ze sinds 2004 geen eieren meer verkopen uit legbatterijen. Over het algemeen houden de supermarkten zich aan de afspraak waardoor jaarlijks anderhalf miljard legbatterij-eieren hebben plaats gemaakt voor anderhalf miljard scharreleieren en tientallen boeren hun kooien hebben afgebroken en scharrelschuren hebben herbouwd. Deen supermarkten bleek echter met Pasen en kerst speciale kwarteleieren te verkopen waarvan de herkomst niet op de verpakking stond. Nadat bleek dat de kwarteleieren uit de legbatterij kwamen heeft Wakker Dier de supermarktketen uit Noord Holland gewezen op de afspraak en besloot Deen te stoppen met de verkoop van dit dieronvriendelijke eitje. In 2003 betrapte Wakker Dier Albert Heijn op de verkoop van de kwartelkooi-eieren waarna ook deze supermarkt de eieren uit het schap haalde.

Positief resultaat voor kip en boer

Vanwege de acties van Wakker Dier en de maatregelen van vele supermarkten zullen ieder jaar anderhalf miljard eieren minder uit legbatterijsystemen komen. Biologische boeren en scharrelkiphouders zien hun vraag hierdoor stijgen. Ieder ei uit de legbatterij dat nu minder verkocht wordt betekent globaal dat een kip een dag minder in een kooi heeft gezeten. Door deze successen hebben ook vele kippenboeren de omschakeling kunnen maken van de legbatterij naar diervriendelijkere systemen. Door Europese wetgeving moeten veel boeren deze overstap in de komende jaren maken. Met de omschakeling van de supermarkten wordt dit ook mogelijk. Door de meerprijs die boeren krijgen voor scharreleieren kunnen de boeren de extra huisvestingskosten voor een beter dierenwelzijn betalen. In 1999 besloten de Europese ministers unaniem om de bouw van batterijstallen vanaf 2003 niet langer toe te staan vanwege de dieronvriendelijkheid. Wakker Dier vindt dat na de supermarkten ook de verwerkende industrie haar verantwoordelijkheid moet nemen door de dieronvriendelijke batterijeieren niet meer te verwerken in koekjes, cake en mayonaise. Wakker Dier blijft, ondermer via de actie-website www.legbatterij.nl, actie voeren tegen deze verwerkers totdat alle batterijeieren uit de producten verdwenen zijn. Via deze site hebben al duizenden consumenten hun protest laten horen tegen het batterijei.

Scharrelpolitie: Controle blijft nodig

Wakker Dier blijft met haar 'scharrelpolitie' de supermarkten en eiersector controleren. Vorig jaar bleek tot 3 keer toe dat in supermarkten eieren met scharrelkeurmerk verkochten met zogeheten batterijtypische sporen, wat duidt op de herkomt uit de legbatterij. Waarschijnlijk was sprake van fraude door omkatten van miljoenen eieren. Een verpakstation werd geschorst, de sector zegde een betere controle toe, het openbaar ministerie startte strafrechterlijk onderzoek en er werden kamervragen gesteld. Dit jaar voerde Wakker Dier voor Pasen opnieuw onderzoek uit en zag voor de eerste keer geen verdachte sporen meer op scharreleieren. Om een brede controle te blijven voeren, beloofde Wakker Dier vorige week een prijs voor de vinder van het eerste sjoemel-paasei.