Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DN. 2006/974
datum : 13-04-2006
onderwerp : Voortgang ganzenbeleid
bijlagen : 1

Geachte Voorzitter,

Hiermee informeer ik u, conform mijn eerdere toezeggingen aan uw Kamer, over de voortgang van het ganzenbeleid (Algemeen Overleg van 22 juni 2005) en de kosten die met het ganzenbeleid gemoeid zijn (Algemeen Overleg van 17 maart 2004).

Voortgang ganzenbeleid
De kern van het ganzenbeleid is gelegen in de verwezenlijking van 80.000 ha foerageergebied voor de opvang van ganzen in de winter. Hiervoor worden met grondgebruikers op vrijwillige basis overeenkomsten afgesloten. Buiten deze aangewezen foerageergebieden is het toegestaan om ganzen te verjagen, mogelijk ondersteund met afschot.
Het doel van dit beleid is om de ganzen te concentreren in de foerageergebieden en de schade daarbuiten te minimaliseren.

Inmiddels is bijna 60.000 ha foerageergebied door de provincies begrensd en is voor circa 54.000 ha een 1-jarige opvangovereenkomst afgesloten (zie bijlage). Vanaf volgend seizoen streef ik naar het afsluiten van meerjarige overeenkomsten.

Aanvullend op de bovenstaande gebieden hebben de grote terreinbeherende organisaties zich bereid verklaard om ook nog eens 40.000 ha als ganzenopvanggebied aan te wijzen. Deze 40.000 ha zijn, soms met beperkte aanvullende maatregelen, geschikt om ganzen op te vangen.

Met de inzet van de provincies, agrarische natuurverenigingen en terreinbeherende organisaties is het beleidsdoel van de 80.000 ha ruimschoots verwezenlijkt. Meetprogramma's zullen in de komende jaren uitwijzen of deze beleidsinzet afdoende is voor de beoogde winteropvang van de ganzen en beheersing van de schade.

Kosten
Ten aanzien van de totale kosten van het bovenstaande beleid is ingeschat dat de overeenkomsten (de zogenaamde SAN-pakketten) voor de opvang van ganzen ten hoogste 10 miljoen euro zullen kosten. Daarnaast is voor het uitbetalen van schade buiten de foerageergebieden 4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Tot op heden is voor ruim 6 miljoen euro verplichtingen aangegaan met agrariërs voor het afsluiten van overeenkomsten en bedraagt de schade die in 2005 voor ganzen is uitbetaald ruim 3.5 miljoen euro. Daarmee blijven de kosten van het beleid tot op heden binnen de gestelde marges.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman