Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 april 2006


Vragen van het lid Arib(PvdA) aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over DBC's in ziekenhuizen


1.

Bent u op de hoogte van het artikel "DBC: De Belazer Cultuur" in Medisch Contact?*


2.

Klopt het dat voor observatie-opname, een lichamelijk onderzoek door een arts-assistent en enig laboratoriumwerk bij symptomen van plotselinge buikpijn en malaise zonder duidelijke diagnose een rekening gestuurd mag worden van maar liefst ¤6443.14?


3.

Bent u in staat het verband tussen het bedrag op de rekening en de verrichte werkzaamheden in het ziekenhuis uit te leggen aan een burger? Komen dit soort nota's nu nog voor?


4.

Klopt het dat een ziekenhuis iemand die binnenkomt met deze symptomen, naar believen kan indelen, omdat een dergelijk beeld onder verschillende DBC's valt te schuiven?


5.

Denkt u dat het voor een ziekenhuis aantrekkelijk is om iemand met dergelijke symptomen via het specialisme algemene interne te laten beoordelen, liever dan door het specialisme gastro-enterologie of door heelkunde?


6.

Denkt u dat één van de gevolgen van de door u geïntroduceerde marktwerking is dat ziekenhuizen zich calculerend zullen opstellen en waar mogelijk een DBC zullen laten kiezen met een hogere prijs? Zo nee, waarom niet? Zo ja, vindt u dit een gunstige ontwikkeling?


7.

Kunt u aangeven hoe vaak dit soort mogelijkheden, om een dure DBC te kiezen, waar het ook goedkoper kan, zich voordoen?


8.

Is er enig toezicht op de wijze waarop patiënten worden ingedeeld in een DBC of bent u van mening dat dit toezicht uw verantwoordelijkheid niet is, maar geheel bij verzekeraars ligt?


9.

Denkt u dat dit soort mogelijkheden binnen DBC's ervoor zullen zorgen dat de premies zullen stijgen? Zo ja, wat gaat u doen om dit te voorkomen?


* Medisch Contact 14, 7 april 2006


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl