Noordpeil

Harry de Vroome penning voor"Nieuwe kijk op oude dorpen'

Leeuwarden (14 april 2006) - De Harry de Vroome prijs is dit jaar gewonnen door het adviesteam van het dorpenonderzoek 'Nieuwe kijk op oude dorpen'. Het adviesteam bestaat uit Els van der Laan en Sandra van Assen van het ontwerpbureau NoordPeil landschap & stedenbouw uit Sneek, cultuurhistoricus Peter Karstkarel en architect Gunnar Daan.

Sinds 2002 worden de Harry de Vroome-prijzen uitgereikt aan personen of organisaties die zich op een bijzondere wijze duurzaam, initiërend en/of grensverleggend hebben bezig gehouden met het landschap in Noord-Nederland. De prijzen zijn genoemd naar de landschapsarchitect Harry de Vroome (1921 - 2001). Naast de prijs wordt ook een fraaie penning gegeven, gemaakt door Guus Hellegers.

'Nieuwe kijk op oude dorpen' is een ideeënboek voor nieuwe dorpsstructuren, gebaseerd op de cultuurhistorische rijkdom van Zuidwest Friesland. Het project is mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Stimuleringsfonds van Architectuur, Belvedère, stichting 'De Nieuwe Kijk' (www.denieuwekijk.nl) en de Provincie Fryslân.
Er is gezocht naar nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling en groei van 60 dorpen in het terpen- en merengebied van Friesland. De cultuurhistorische en landschappelijke context was daarbij een belangrijke inspiratiebron. De resultaten geven een nieuwe kijk op de identiteit en groei van een dorp. Van elk dorp is gezocht naar het dorps-DNA. Doel van het onderzoek is het aanreiken van een methode waarmee dorpsbewoners en plannenmakers -in de breedste zin van het woord- kwaliteiten kunnen duiden en inzetten in toekomstige groeiprocessen.
Hiermee wordt tevens uitvoering gegeven aan de doelstellingen uit het nieuwe Streekplan van Fryslân.

Het Stimuleringsfonds van Architectuur, Belvedère, hebben evenals provincie Fryslân, stadregio Leeuwarden en gemeentes het financieel mogelijk gemaakt om de 2e fase op te starten. Het vervolgproject 'Nieuw kijk op dorpsplannen; ontwikkelen van het dorps-DNA' is bedoeld om in 2007 de eerste plannen tot uitvoering te brengen, samen met de bewoners van zes dorpen in de Stadsregio Leeuwarden. Hierbij speelt de samenwerking met de gemeentes, Provincie Fryslân, de corporaties, andere ontwikkelaars en partijen als Doarpswurk, het Waterschap, Landschapsbeheer Fryslân en It Fryske Gea een belangrijke rol.