Voedingcentrum


Foliumzuur geen simpele oplossing voor preventie hart- en vaatziekten

14 april 2006

Deze week publiceerde The New Engeland Journal of Medicine twee studies naar de effecten van het slikken van foliumzuur en B-vitamines om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. In deze onderzoeken is het beschermde effect niet aangetoond. Uit één van de onderzoeken lijkt er zelfs een groter risico te ontstaan op hartinfarcten en beroertes. Het Voedingscentrum benadrukt dat het slikken van foliumzuur door vrouwen die zwanger willen worden, of zijn, veilig én belangrijk is. Het verkleint bijvoorbeeld de kans een âopen ruggetjeâ.

In twee recente interventiestudies kregen grote groepen mensen, die al hart- en vaatziekten hadden, supplementen. Verschillende subgroepen kregen combinaties van hoge tot zeer hoge doses (tot wel 2,5mg/dag) foliumzuur (vitamine B11), al dan niet in combinatie met andere B-vitamines, of een placebo. In het Noorse onderzoek bleek dat de groep die foliumzuur slikte een hoger risico (+22%) had op een (fataal) hartinfarct en beroerte. Een Amerikaans onderzoek vond wel een iets lager risico op beroertes (-25%). Het aantal gevallen van een beroerte was zo klein dat er geen harde conclusies aan kunnen worden verbonden.

Meer onderzoek nodig
Foliumzuur helpt om het homocysteïnegehalte (HCys) in het bloed te verlagen. Een te hoog homocysteïnegehalte zou een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten. Dit laatste is echter niet voldoende bewezen. De resultaten van de huidige interventiestudies zijn in tegenspraak met eerdere observaties. De rol van het homocysteïnegehalte moet daarom verder worden onderzocht. Het Voedingscentrum pleit daarnaast voor verder onderzoek naar de veiligheid van het slikken van hoge doses foliumzuur, ook bij gezonde mensen.

Foliumzuur en zwangeren
Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Bijvoorbeeld bij de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Het gebruik van foliumzuur verkleint bovendien de kans op een âneurale-buisdefectâ (NBD) zoals een âopen ruggetjeâ en andere geboorteafwijkingen, zoals een hazenlip en open gehemelte. Vrouwen die zwanger willen worden, krijgen daarom het advies vanaf vier weken voor de bevruchting tot acht weken daarna een supplement te gebruiken met 400-500 microgram (0,4-0,5 mg) foliumzuur per dag, ongeacht de hoeveelheid foliumzuur die ze met hun eten binnenkrijgen. De onderzoeken geven geen aanleiding om dit advies bij te stellen.