Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 14 april 2006, no. 116

Bomruiming ondanks aanvankelijke hindernis goed verlopen

Vandaag zijn nabij de Eindhovense wijk Meerhoven twee blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De ruiming zou aanvankelijk afgelopen dinsdag plaatsvinden, maar moest wegens vandalisme worden uitgesteld. Uiteindelijk verliep de ruiming zonder problemen.

Aangezien beide bomschachten eerder deze week nog onder water stonden, namen de bomexperts van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) de situatie eerst grondig in ogenschouw. De ruimteams oordeelden dat de ontstekers uit de beide Engelse vijfhonderdponders konden worden verwijderd zonder al te grote risicoâs. De eerste bom was om 10:52 uur veiliggesteld, de tweede om 12:14 uur. Vervolgens zijn de bommen uit de bomschachten getakeld en vervoerd naar een nabijgelegen springput. Daar worden ze gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Om 13:30 uur is het sein veilig gegeven en zijn het veiligheidsgebied rond de bommen en de verbindingsweg tussen bedrijventerrein Flight Forum en Veldhoven weer opengesteld.

Wateroverlast door vandalisme
Wanneer in Meerhoven een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog wordt gevonden, wordt rond de bom een damwand geslagen. Een bronbemaling zorgt er vervolgens voor dat de bomexperts van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) de bom onklaar kunnen maken zonder te worden gehinderd door grondwater. Vandalen hadden afgelopen weekeind echter de slangen van de bronbemaling losgekoppeld, waardoor het weggepompte water terugliep in de bomschacht. Als gevolg daarvan stond in beide schachten water. Vanwege de kosten en het verhoogde risico voor de EOD is van deze daad aangifte gedaan bij de politie. contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven