Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Schriftelijke afhandeling vragen van AO preventie dd 5 april 2006

Kamerstuk, 14-4-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP/LCP 2677339

14 april 2006

Tijdens het Algemeen Overleg over preventie van 5 april jongstleden heb ik u toegezegd een aantal vragen schriftelijk te beantwoorden. Hierbij ontvangt u mijn reactie (bijlage 1).

Tevens heb ik aan u toegezegd om een overzicht te geven van mijn toezeggingen en timing, gedaan tijdens de eerste termijn van het AO Preventie. Daar heb ik mijn toezeggingen uit de tweede termijn aan toegevoegd.

Toezeggingen eerste en tweede termijn:
1. Schriftelijke antwoorden op Kamervragen van de leden Ormel en Buijs over het contact met Solvay Pharmaceuticals B.V. voor de levering van een grieppandemisch zijn op 7 april jl. aan de Kamer gezonden.
2. Ruim voor de begrotingsbehandeling zal ik u mijn besluit over het derde preventieprogramma van ZonMw kenbaar maken. 3. Binnen enkele weken krijgt de Kamer een brief van de staatssecretaris over de strategie voor de landelijke invoering van het Elektronisch Kinddossier in de jeugdgezondheidszorg (EKD-JGZ). Voorts is een technische briefing voorzien voor de Vaste Commissie over het Elektronisch Kinddossier in de jeugdgezondheidszorg.
4. De brief met mijn standpunt over bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker zal voor Pinksteren aan de Tweede Kamer worden gezonden.
5. Na ontvangst van het VWA-signaleringsonderzoek over voedingsreclame - naar verwachting komende zomer - zal ik dit rapport aan de Kamer toezenden.
6. Ik zend u binnen 2 maanden mijn schriftelijke reactie op de nieuwe cijfers over soa zoals het RIVM die op 5 april jl. heeft gepubliceerd.
7. Ik verwacht in het aanstaande jaarbericht van de Gezondheidsraad nadere informatie over screenen op aneurysmata van de grote lichaamsslagader in de buikholte. Daarna ontvangt u mijn standpunt.
8. De beleidsbrief over vroegopsporing van ziekten en bevolkingsonderzoeken zal na het zomerreces aan de Tweede Kamer worden gezonden.
9. Vóór Prinsjesdag ontvangt u van mij een brief over doel, opzet, functies en taken van het te vormen Centrum Gezond Leven bij het RIVM.
10. In de Rijksbegroting 2007 of in de Preventienota van oktober 2006 ga ik in op de jeugdgezondheidszorg en de signaleringsopvolging. 11. In de komende Preventienota kom ik terug op de wetenschappelijke onderbouwing van het overgewichtbeleid.
12. In de Preventienota zal ik aangeven welke punten uit het GroenLinks-plan `Lekker lang leven' ik overneem. 13. In de Preventienota kom ik terug op de rol van zorgverzekeraars bij preventie.
14. De jeugdgezondheidszorg wordt geëvalueerd. De staatssecretaris verwacht de rapportage eind 2006. Daarna zal zij haar standpunt bepalen.
15. De Gezondheidsraad zal naar verwachting eind dit jaar adviseren over de toekomst van het Rijksvaccinatieprogramma. De kabinetsreactie op dit advies zal binnen drie maanden na ontvangst van het Gezondheidsraadadvies aan de Tweede Kamer worden gezonden. 16. Het advies van de Gezondheidsraad en RVZ over voorspellende geneeskunde verwacht ik voor eind 2007. Daarna bepaal ik mijn standpunt.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Documenten


* Schriftelijke afhandeling vragen van AO preventie dd 5 april 2006 (nieuw venster) Kamerstuk | 14-4-2006 (pdf, 10 pag., 141 kB)