Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Oosterhout (14/4)

OOSTERHOUT NB, 14 april 2006

Beginnend bestuurder gepakt voor rijden onder invloed

OOSTERHOUT: De strengere regels voor beginnende bestuurders met betrekking tot de alcoholwetgeving is vannacht een 26-jarige Oosterhouter op een proces-verbaal komen te staan. De man werd met zijn auto omstreeks 04.40 uur gecontroleerd op de Bredaseweg. Hij blies 150 ugl, wat overeenkomt met circa 0,35 promille. De verdachte had naar eigen zeggen twee glazen Martini gedronken. Hij heeft drie jaar geleden zijn rijbewijs gehaald.

Sinds 1 januari is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor de beginners ligt de grens bij 0,2 promille. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. Doel van de nieuwe regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders omdat juist die groep een hogere kans heeft op een ongeluk.

Politie achterhaalt eierengooiers

RIJEN: De politie van het team Gilze-Rijen heeft 11 minderjarige verdachten uit Rijen opgespoord die in wisselende samenstelling diverse keren eieren tegen woningen hebben gegooid. De verdachten, jongens in de leeftijd van 13-15 jaar, zijn verhoord. Ook is met hun ouders gesproken. Er volgt nog overleg met Justitie. Ze worden mogelijk doorverwezen naar bureau HALT.

De politie ontving onder meer meldingen van bewoners aan de Witsstraat, Ruysdaelstraat, van Slingelandhof en Drossaardstraat. De jongeren kochten bijvoorbeeld op vrijdag 31 maart jl. bij een supermarkt gezamenlijk een doos bruine eieren. Daarmee liepen ze dan de wijk in en gooiden daarmee tegen de ramen van diverse woningen. Een van de bewoners van een huis aan de Wittstraat was sinds oktober 2005 wel 20 keer het slachtoffer geweest en kon telkens weer de smurrie weer van de ramen halen. Hoewel er geen sprake is van financiële schade, kan het gedrag van de jongens niet gekenschetst worden als kattenkwaad. Zeker omdat sommige bewoners meerdere keren doelwit waren spreekt de politie van baldadigheid. Er is een dossier opgemaakt.

Vier meisjes aangehouden na mishandeling

KAATSHEUVEL: De politie heeft gistermiddag op aanwijzing van de Beveiligingsdienst van de Efteling vier Eindhovense meisjes, die een uitje van school hadden, aangehouden. Deze meiden, in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar, hadden op de grote scheepsschommel ruzie gekregen met een groep andere meisjes. De woordenwisseling begon met een discussie over wie er in de punt mocht zitten. Een 13-jarig meisje uit Tiel kreeg daarbij een harde stomp in haar maag, werd aan haar haren getrokken en tegen haar achterhoofd geslagen. Zij deed aangifte van mishandeling. De politie maakt proces-verbaal op. De vier meisjes zijn na verhoor overgedragen aan de schoolleiding en worden doorverwezen naar Bureau Halt.

65 bekeuringen bij verkeerscontroles

WAALWIJK / WASPIK / SPRANG-CAPELLE: De politie heeft gisteren van 14.30 uur tot en met 22.00 uur met 7 agenten op diverse locaties een verkeerscontrole gehouden. Daarbij werden 65 bekeuringen uitgedeeld. Vooral het niet dragen van de autogordels (26x), niet handsfree bellen (9x) en het overtreden van de maximumsnelheid (14 x) scoorden hoog. Verder gingen bestuurders onder meer op de bon omdat ze hun papierenniet bij zich hadden (3 x), door rood licht reden (1 x) en het niet dragen van de helm (1 x). De hoogst gemeten snelheid was op de Wendelnessseweg Oost in Sprang-Cappelle. Daar werd een automobilist betrapt die 95 kilometer per uur reed op een gedeelte waar 50 is toegestaan.

Vrouw verdacht van rijden onder invloed

WAALWIJK: Vannacht heeft de politie op de Verdistraat omstreeks 01.15 uur een 63-jarige vrouw aangehouden die verdacht wordt van het rijden onder invloed. De automobiliste viel de agenten op omdat ze op de Bachlaan een rood verkeerslicht negeerde. De vrouw slaagde er door medische oorzaak niet in de ademtest te doen. Daarom is een arts gekomen die een bloedproef heeft afgenomen. De vrouw, die ook medicijnen gebruikt, had naar eigen zeggen drie glazen wijn gedronken. De politie wacht de uitslag van de bloedproef af.

Zwitsers echtpaar in camper beroofd

GILZE: Een Zwitsers echtpaar is vannacht in hun camper die geparkeerd stond bij de parkeerplaats van het ESSO tankstation aan de A-58 beroofd van een tas. De 31-jarge aangever verklaarde dat hij omstreeks 02.00 uur wakker werd. Hij zag een onbekende man in de camper. De vakantieganger begon direct te gillen waarop de dief uit de camper vluchtte. Hij bleek het slot van het rechtervoorportier geforceerd te hebben. De dief heeft een zwarte draagtas gestolen met daarin onder meer diverse bankpasjes, twee mobiele telefoons en een portemonnee met enkele honderden euros. De politie heeft van het gedupeerde echtpaar een aangifte opgenomen.

Politie onderzoekt inbraak in kapperszaak

WAALWIJK: Vanmorgen is een inbraak ontdekt in een bedrijfspand aan het St. Antoniusplein. De inbraak moet gepleegd zijn tussen gisteravond 18.00 uur en vanmorgen 09.00 uur. De dief heeft aan zijkant van het hoekpand een ruit ingeslagen. Uit de keuken is een kluis gestolen met daarin enkele honderden euros. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld en een aangifte van de gedupeerde kapper opgenomen.

Dievegge herkend van beelden bewakingscamera

RAAMSDONKSVEER: Een 30-jarige vrouw uit Raamsdonksveer heeft toegegeven dat ze op 27 maart jl. bij een supermarkt aan het Anker rond 16.00 uur een portemonnee van een andere klant had meegenomen. Volgens de verdachte had ze de beurs per ongeluk meegenomen. Hij lag op de band en was kennelijk door de klant voor haar vergeten. Ze had het geld uit de portemonnee gehaald en het daarna in een kliko container gegooid. Dedievegge werd herkend van beelden van de bewakingscamera. Ze heeft een schade vergoeding van 65 euro aan de aangeefster betaald. Ook heeft ze een boete van 190 euro gehad die ze contant voldaan heeft.


---

____

T.a.v. de redactie:
Onderstaand persbericht is van de Bovenregionale recherche Noord- en Oost Nederland.

Zwolle, 14 april 2006
Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland

VERDACHTE AANGEHOUDEN VOOR OPLICHTING BEJAARDEN

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) heeft op dinsdag 11 april jl. in Nijmegen een 56-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, aangehouden. De man wordt verdacht van het op grote schaal oplichten van bejaarden in het hele land.

De verdachte kwam aan de deur en deed zich onder andere voor als medewerker van een zorginstelling. Hij overtuigde de oudere slachtoffers ervan hun bankgegevens (pas en code) af te geven. Vervolgens nam hij van deze rekening het maximum dagbedrag op. Er zijn ruim 60 aangiftes binnengekomen vanuit Friesland, Gelderland, Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Brabant en Limburg. Momenteel wordt onderzocht welke aangiftes op de verdachte terug te voeren zijn. Het totale fraudebedrag wordt geschat op zon 40.000,-. De man is ingesloten in Doetinchem. Het onderzoek staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle-Lelystad.

Auteur: Willem van Hooijdonk