Gemeente Dordrecht


Persbericht

College wil voortzetting projecten
Verbetering particuliere woningvoorraad gaat verder

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft afgelopen dinsdag besloten om projecten voort te zetten die zich richten op beter beheer en onderhoud van de particuliere woningvoorraad. Het gaat onder andere om de projecten Wonen boven Winkels, Ondersteuning van Verenigingen van Eigenaren (VvE's) en Handhaving. Verder willen burgemeester en wethouders de uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst versneld aanpakken en woningeigenaren in Oud Krispijn Zuid financieel stimuleren om hun woningen op te knappen. Het college stelt de gemeenteraad voor om hiervoor geld beschikbaar te stellen. Het besluit van het college vloeit voort uit een evaluatie van de zogenaamde Contourennota Kwaliteitsbeleid voor Particuliere Woningvoorraad. Deze nota is in 2001 door de gemeenteraad vastgesteld en heeft als doel om particuliere woningeigenaren te stimuleren hun woningen beter te beheren en te onderhouden. Dit past in het beleid van de gemeente Dordrecht om de stad een aantrekkelijke uitstraling te geven. In 2005 is de contourennota geëvalueerd. Hieruit blijkt dat veel van de projecten die in de contourennota staan, gerealiseerd, en dat veel woningen met achterstallig onderhoud inmiddels zijn aangepakt en verbeterd. Voorbeelden zijn de aanpak van huizen met funderingsproblemen, woningen boven de winkels die te kampen hadden met leegstand en de ondersteuning van Verenigingen van Eigenaren van complexen met achterstallig onderhoud. Niet alle projecten zijn afgerond. Daarom wil het college deze projecten voortzetten.

!

Wonen boven wink els

Binnen het project Wonen Boven Winkels zijn afgelopen jaren in totaal 62 nieuwe woningen boven winkels in de binnenstad opgeleverd. Door de afloop van de subsidieregeling Wonen Boven Winkels in 2004 loopt de uitvoering van het project gevaar. Daarom wil het college dat het project een vervolg krijgt en vraagt hiervoor de raad hiervoor geld tot en met 2008 te reserveren. Ook stelt het college de raad voor om de verordening Wonen Boven Winkels te verlengen tot en met 31 december 2008.

Aanpak VvE's

Projecten voor de aanpak van Verenigingen van Eigenaren (VvE's) uit de Contourennota hebben hun nut bewezen. Dankzij subsidie hebben veel eigenaren hun huis opgeknapt. De gemeente wil doorgaan met deze aanpak en wil tot en met 2008 6 tot 8 VvE's stimuleren zodat nog meer woningeigenaren gestimuleerd worden hun woning beter te ! onderhouden. Verder wil het c ollege het handhavingprogramma uit de nota voortzetten. Het gaat hierbij om controle op illegale kamerverhuur.

Monumentenzorg

Burgemeester en wethouders willen de uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst versneld aanpakken. Dit draagt bij tot het instandhouden van het Dordtse cultureel erfgoed dat voor een groot deel bestaat uit particuiere woningen. De afdeling Monumentenzorg wil de uitbreiding in 3 jaar aanpakken in plaats van 6 jaar. Dit om tussentijdse sloop en ongewenste verbouwing van potentiële gemeentelijke monumenten zo veel mogelijk te voorkomen.

Aanpak Oud Krispijn Zuid

In sommige delen van Oud Krispijn Zuid hebben de particuliere woningen te kampen met een achterstallig onderhoud. Dit heeft een negatieve invloed op de uitstraling van de wijk. Particuliere woningeigenare! n, in het bijzonder Turkse woninge igenaren, hebben grote belangstelling getoond voor de vernieuwing en verbetering van hun woningen. De aanpak bestaat uit een combinatie van vervangende nieuwbouw en ingrijpende woningverbetering. Het college stelt de raad voor om dit project gedeeltelijk te financieren uit het fonds Particuliere Woningvoorraad.

Dordrecht, 14 april 2006
Redactie
A. Amaziane
Communicatie

telefoon 078- 639 65 76
email A.Amaziane@dordrecht.nl