Inspectie Verkeer en Waterstaat


14 april 2006: Johan de Leeuw neemt Leidraad Risicomanagement in ontvangst

'Een waardevol hulpmiddel te gebruiken over de grenzen van de inspecties heen.' Zo omschrijft Johan de Leeuw de Leidraad objectgericht risicomanagement. De inspecteur-generaal en voorzitter van het Beraad van Inspecteurs-Generaal (IG-Beraad) kreeg op 13 april het eerste exemplaar uit handen van Marijn Colijn, de voorzitter van de werkgroep IG-Beraad 'Risicoanalyse'. Dit vond plaats tijdens het symposium 'Een blik op rijkstoezicht' in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

De Leidraad objectgericht risicomanagement geeft een kader voor het managen van de risicogerichte werkwijze van rijkstoezichthouders. Het maakt het mogelijk het risicomanagement te beschrijven en te vergelijken, waar mogelijk beter op elkaar af te stemmen en verder te ontwikkelen. Gerard Wolters, inspecteur-generaal van de VROM-inspectie, in zijn openingswoord: 'Op basis van gemeenschappelijke uitgangspunten willen de rijksinspecties hun toezicht stroomlijnen om de beschikbare inspectiepraktijk zo efficiënt mogelijk in te zetten.' De Leeuw in zijn functie als de voorzitter van het IG-Beraad onderstreepte dit en noemde 'gedeelde risicoanalyses' een van de methodes om te komen tot gezamenlijke inspectieprogramma's.

De risicogerichte werkwijze ontwikkelde zich de afgelopen jaren als onderwerp van de 'kwaliteitsagenda' van het IG-beraad, waarin de rijksinspecties zijn vertegenwoordigd. Vastgesteld werd dat de verschillende toezichthouders dit tot dan toe op verschillende manieren aanpakten en dat het wenselijk was tot een gelijkgerichte methode te komen.

Bij deze leidraad is ook de Nadere uitwerking van de Leidraad opgesteld. Deze bevat een verdieping van de hoofdelementen van risicomanagement, een omschrijving van de toezichtpraktijk van rijkstoezichthouders met voorbeelden en een korte omschrijving van enkele analysetechnieken.