Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s'GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2500 EA20018

Uw brief RvE/27/gk, 9 maart 2006 Ons kenmerk IZ/IA/2006/22351 Datum 14 april 2006

Onderwerp Bezoek rapporteur landbouwcommissie Raad van Europa

Aansluitend op uw brief aan mij en mijn collega van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt thans op ambtelijk niveau gewerkt aan een programma voor de rapporteur van de Landbouw Commissie uit de Parlementaire Vergadering.

De rapporteur heeft onlangs al een soortgelijk bezoek gebracht aan Almeria in Zuid Spanje, waar vergelijkbare problemen spelen als in het Westland. Er volgt nog een bezoek aan de Bouches du Rhône in Frankrijk.

In overleg met het secretariaat van de Commissie milieu, landbouw, en territoriale aangelegenheden zal het programma de volgende elementen omvatten:
· gesprek met het Ondersteuningskomite Illegale Arbeiders (NGO dealing with migrants/human rights). Deze groep stelt zich actief op in de belangenbehartiging van o.m. illegale werknemers in het Westland. Bij deze gelegenheid zouden eventueel enkele cliënten van OKIA kunnen aanwezig zijn.

· bezoek aan de gemeente Westland (local and regional authority), waar o.m. de regionale samenwerking met de gemeente Den Haag en huisvestingsproblematiek van illegalen aan de orde komt.

· gesprekken op ambtelijk niveau op SZW en LNV (central government). Binnen mijn ministerie zal worden gesproken met de Directie Arbeidsmarktbeleid (AM) en met de Arbeidsinspectie (AI). Bij AM berust het beleid m.b.t. arbeid door vreemdelingen en de AI maakt onderdeel uit van het Westland Interventie Team.
· bijeenkomst met FNV en CNV, met degenen die migratie en illegale arbeid in hun pakket hebben (workers unions).

· ontmoeting met de brancheorganisatie LTO.

· een bezoek aan een tuindersbedrijf in het Westland.
· een bezoek aan een in de regio actief agrarisch uitzendbureau.

Ons kenmerk 22351

Hoewel het bezoek maar drie dagen zal duren is de verwachting dat met bovenstaande onderdelen een tamelijk compleet beeld kan worden geboden van de situatie in het Westland, in de zin van het bij uw brief gevoegde ontwerp programma van het secretariaat van de Landbouw Commissie.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)


---

Ons kenmerk 22351

3