Ministerie van Buitenlandse Zaken

MINBZ:

Van Ardenne naar vredesonderhandelingen over Soedan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

14 april 2006

Persbericht

MINBZ: Van Ardenne naar vredesonderhandelingen over Soedan/Darfur

De vredesonderhandelingen over Soedan/Darfur in Abuja lijken zich sinds enkele weken positief te ontwikkelen. Het is van groot belang dat de internationale gemeenschap de druk op alle partijen aan de onderhandelingstafel nu op blijft voeren. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zal daarom a.s. woensdag 19 april in Abuja zijn om te spreken met de delegatieleiders van alle onderhandelingspartijen en hen aan te sporen tot een akkoord te komen. Ook zal zij spreken met hoofdonderhandelaar Ibok die namens de Afrikaanse Unie de vredesbesprekingen leidt. Minister Van Ardenne heeft de ministers van de overige donorlanden die betrokken zijn bij Soedan gevraagd navolging te geven aan haar bezoek om zo druk op de partijen aan de onderhandelingstafel te blijven uitoefenen en de laatste struikelblokken voor een alomvattend vredesakkoord voor Darfur weg te doen nemen.

Als het gaat over "verdeling van de welvaart" en "verdeling van de macht" is het duidelijk waar partijen elkaar op hoofdlijnen kunnen vinden. Wat betreft de afspraken over veiligheid zijn er wel vorderingen gemaakt, maar ook nog hindernissen te nemen.

Nederland is als waarnemer bij de vredesonderhandelingen in Abuja aanwezig en ondersteunt samen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, EU en Canada het onderhandelingsteam van de Afrikaanse Unie. Ook financieel heeft Nederland afgelopen jaar en ook dit jaar bijgedragen om de vredesonderhandelingen in Abuja mogelijk te maken.