Groen!

Brussel, vrijdag 14 april 2006

Vlaamse regering vergunt amper helft windturbines

Groen! wil betere inplantingvoorwaarden en snellere afhandelingprocedure

De Vlaamse regering weigert bijna evenveel vergunningen voor windturbines als dat ze er goedkeurt, en bovendien zijn stedenbouwkundige vergunningsaanvragen vaak langer dan 2 jaar in behandeling. Dit blijkt uit het antwoord van minister Van Mechelen op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!).

Sinds het aantreden van Leterme I in augustus 2004, werden voor de inplanting van 76 windturbines vergunningsaanvragen ingediend. 23 hiervan kregen een vergunning; 20 werden geweigerd; en voor 33 turbines is de vergunningsaanvraag nog niet afgehandeld:
* Opvallend werd in de provincie Oost-Vlaanderen liefst 80% van de tot dusver afgehandelde aanvragen geweigerd: van de 15 aanvragen werden er 10 geweigerd, amper 2 goedgekeurd en 3 zijn nog in behandeling.

* Ook in West-Vlaanderen, toch de meest windrijke Vlaamse provincie, werd meer dan één op drie vergunningsaanvragen afgewezen: van de 30 aanvragen werden er 9 vergund, 6 afgewezen en 15 wachten al meer dan een jaar op een beslissing.

* In de provincie Antwerpen hetzelfde stramien: één aanvraag op drie wordt afgewezen en niet minder dan 15 aanvragen wachten nog op een uitspraak. Sommige aanvragen werden al meer dan twee jaar geleden ingediend.

Enerzijds beweert de regering dat ze alles in het werk stelt om de invoering van duurzame energiebronnen te bevorderen, maar in werkelijkheid worden potentiële investeerders constant ontmoedigd, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!) vast.

Groen! wil dan ook dat de Vlaamse regering de vergunningsaanvragen voor windturbines sneller afhandelt en ook de procedures aanpast. Dan wordt het rendabele potentieel aan schone, veilige en duurzame windenergie in Vlaanderen op een verantwoorde wijze benut, aldus Glorieux. Groen! wil verder dat het Gewest de gemeenten en de provincies aanmoedigt om gebieden af te bakenen waar windturbines kunnen worden ingeplant. Dit maakt kostbare en langdurige vooronderzoeken door investeerders overbodig.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger, gsm 0475 982 093