Ingezonden persbericht


persbericht

Eerste noordelijke jachtluipaard geboren in safaripark beekse bergen

Noordelijk jachtluipaard werd nooit eerder in een dierentuin buiten Emiraten geboren

Hilvarenbeek, vrijdag 14 april 2006 - Safaripark Beekse Bergen is buitengewoon blij met de geboorte van een noordelijk jachtluipaard. Nog nooit eerder werd dit dier buiten de Verenigde Arabische Emiraten in een dierenpark geboren. Omdat het om een zeer bedreigde diersoort gaat, is het Afrikaanse wildlife park extra trots. Jachtluipaarden staan ook bekend onder de naam cheetah.

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een noordelijk jachtluipaard geboren. Afgelopen zomer kwamen twee mannelijke en twee vrouwelijke jachtluipaarden vanuit de Verenigde Arabische Emiraten naar het safaripark. Na de gebruikelijke gewenningsperiode vond er in januari een paring plaats tussen kater Baba en poes Gwen. Matthieu de Sevaux, vestigingsmanager van Safaripark Beekse Bergen: "Vanaf toen was het tussen 90 en 95 dagen aftellen want het is nooit zeker of een paring ook tot een dracht leidt. Deze week werd door de verzorgster een nest van twee jongen ontdekt waarvan eentje helaas snel overleed. Het andere jong leeft!". Om moeder en haar jong de nodige rust te geven verblijven ze voorlopig in hun binnenverblijf. Het geslacht zal pas bekend worden als het jong over drie weken zijn of haar eerste gebruikelijke wormkuur krijgt.

Succesvol fokprogramma
Safaripark Beekse Bergen is al jaren succesvol in het fokken van het zuidelijk ondersoort. Het park is daarom uitgekozen door de coördinator van het Europese fokprogramma van jachtluipaarden om te bekijken of het noordelijk soort zich succesvol kan voortplanten in Europa. Er zijn wereldwijd slechts vier dierenparken die noordelijke jachtluipaarden in hun collectie hebben. Drie daarvan liggen in de Verenigde Arabische Emiraten en sinds vorig jaar dus ook in Safaripark Beekse Bergen. Uit het feit dat het eerste nest al zo snel geboren is, blijkt dat de dieren het hier prima naar hun zin hebben in het Afrikaanse wildlife park. _______________________