April 2006

Onthulling Pieterpad-plaquette
Op vrijdag 21 april 2006 wordt in Vorden een bronzen plaquette onthuld als eerbetoon aan de bedenksters van het Pieterpad, Toos Goorhuis en Bertje Jens. Tevens wordt op deze dag het boekje `Pieterpadplezier, zeven vrouwen één verhaal' gepresenteerd.
Afbeelding De Groningse Bertje Jens zelf, Maarten Goorhuis (zoon van Toos) én Jan Achttienribbe-Buijs (voorzitter Nivon Natuurvrienden) nemen de onthulling van het kunstwerk voor hun rekening. De Arnhemmer Maarten is nog altijd nauw betrokken bij het erfgoed van zijn moeder.

Toos en Bertje hadden niet kunnen vermoeden dat honderdduizenden wandelaars in hun voetsporen zouden treden. Nu, ruim twintig jaar na de opening van het Pieterpad en het uitbrengen van de Pieterpadgids door Nivon Natuurvrienden, zijn er inmiddels 200.000 exemplaren van deze langeafstandswandelgids verkocht.

De plaquette is ontworpen door kunstenaresse Nelleke Allersma (www.allersma.nl) en krijgt een plaatsje op het Pieterpad dat speciaal voor deze gelegenheid een nieuw tracé krijgt bij kasteel Vorden. De Groningse is geen onbekende voor het Nivon en Pieterpad-wandelaars: eerder al maakte zij een beeldengroep voor het Pieterpad. Pieterpad-wandelaars passeren dit kunstwerk op het traject door Gramsbergen.

`Pieterpadplezier'
De waarde van het Pieterpad voor dit wandellegioen wordt verwoord in het boekje `Pieterpadplezier, zeven vrouwen één verhaal'. In dit boekje vertellen wandelaars met groot enthousiasme over hun Pieterpad-ervaringen. Het eerste exemplaar wordt na de onthulling van de plaquette door het Nivon aangeboden aan degenen die het Pieterpad mogelijk maken. Ook de wandelaars worden niet vergeten: bij aankoop van een Pieterpadgids bij de `gespecialiseerde' boekhandels, VVV's, bij het Wandelplatform-LAW of Nivon Natuurvrienden, wordt vanaf 21 april een gratis `Pieterpadplezier'-boekje verstrekt. `Pieterpadplezier' is uitgegeven door Nivon Natuurvrienden en is mede mogelijk gemaakt door de wandelaars die belangeloos hun medewerking hebben verleend, Drukkerij Gianotten B.V. Tilburg en Willems Adventure Maassluis.

Nivon Natuurvrienden
Het Pieterpad wordt uitgegeven door Nivon Natuurvrienden. Dit is een vereniging met 36.000 leden die activiteiten organiseert op het gebied van duurzame recreatie, natuurbeleving en cultuur - op lokaal niveau maar ook internationaal. Zo beheren Nivon-vrijwilligers 4000 kilometer aan langeafstandswandelroutes, waaronder het Pieterpad. Het Nivon werkt in de Stichting Wandelplatform-LAW samen met andere organisaties aan de totstandkoming van het landelijk netwerk van doorgaande wandelroutes in Nederland. Er zijn momenteel circa veertig officiële wandelroutes net een gezamenlijke lengte van 8000 kilometer. Het Pieterpad (490 km) is er daar één van.

Het programma op 21 april:

14.00 uur: Ontvangst in hotel Bakker, Dorpsstraat 24 in Vorden 14.30 uur: Vertrek naar de locatie van de onthulling bij kasteel Vorden
15.00 uur: Onthulling kunstwerk en korte toespraken door: Jan Achttienribbe-Buijs, voorzitter Nivon Natuurvrienden; Bertje Jens; Maarten, de zoon van Toos Goorhuis. Voor de fotografen: de onthulling is om circa 15.00 uur.
15.15 uur: Wandeling over een stukje Pieterpad 16.00 uur: Aanbieden eerste exemplaar Pieterpadplezier in hotel Bakker in Vorden
Aansluitend gelegenheid voor een hapje en drankje, hotel Bakker in Vorden
17.00 uur: Einde bijeenkomst