Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Stadhoudersplantsoen 12
Postbus 29739 Den Haag, 14 april 2006 2502 LS Den Haag
Tel. 070 - 370 87 08 PHYTOPHTHORABRONNEN DIT SEIZOEN MELDEN BIJ NAK AGRO Fax 070 - 370 84 44
E-mail info@hpa.agro.nl
Op 15 april start NAK AGRO de controle op de bestrijding van phytophtho- rabronnen. Vanaf die dag moeten alle aardappelafvalhopen afgedekt zijn. Ook moeten strafbare haarden in aardappel- en opslagpercelen worden bestreden. Vanaf 1 juli richt de controle zich ook op de verplichting het aantal aardappelopslagplanten onder de wettelijke norm te houden.

Dit seizoen voert NAK AGRO de controle op de verplichte phytophthorabestrij- ding uit. NAK AGRO neemt die taak over van de Plantenziektenkundige Dienst (PD). Dit betekent dat afvalhopen, haarden en percelen met aardappelopslag dus niet meer gemeld kunnen worden bij de PD. Dit moet bij het centrale meldpunt van NAK AGRO: tel. 0527 ­ 63 54 32 of hpameldpunt@nakagro.nl.

De evaluatie van de handhaving van de regels bij Phytophthora vorig jaar gaf geen aanleiding het systeem op zich (met gele en rode kaarten) te veranderen. Op basis van actief toezicht en meldingen werden in het afgelopen seizoen on- geveer 700 gerichte controles uitgevoerd. Dit resulteerde in ruim 100 waarschu- wingen (gele kaart) en een 20-tal rode kaarten waarop een boete volgde. De boetes varieerden van 350,- voor een afvalhoop tot 1200,- voor haarden. Het belangrijkste doel van de controles blijft het (laten) nemen van preventieve maatregelen. Alleen diegenen die dit nalaten en echt niet willen meewerken, moeten daar de gevolgen van ondervinden. Zij zullen worden bekeurd.

De voorschriften in verband met Phytophthora zijn opgenomen in de Verorde- ning `HPA bestrijding Phytophthora infestans bij aardappelen 2003'. De verorde- ning is op verzoek van de sector met ingang van seizoen 2006 uitgebreid met de plicht om strafbare haarden (minimaal 1.000 aangetaste blaadjes binnen 20 m2 ) en aardappelopslag (twee of meer planten per vierkante meter op minstens 0,3 ha) te bestrijden. De uitgebreide regels zijn te vinden op www.hpa.nl, via de knop `Primaire sector', `teeltvoorschriften'.


---