LEI

Structuur seksferomoon Duponchelia opgehelderd

14 apr 2006
Onderdeel: Plant Research International

Feromoonvallen voor vroegtijdige signalering binnenkort beschikbaar

PHEROBANK, onderdeel van Plant Research International B.V. van Wageningen UR, heeft in samenwerking met Entocare uit Wageningen de samenstelling van het seksferomoon van het plaaginsect Duponchelia fovealis opgehelderd. Het seksferomoon van Duponchelia bleek in vergelijking met andere soorten vlinders lastig te identificeren. Het nu geïdentificeerde seksferomoon is de afgelopen weken met goed resultaat uitgetest op stekbedrijven. Momenteel wordt nog onderzocht of de aantrekkelijkheid van het feromoonmengsel verder kan worden verhoogd. Feromoonvallen voor vroegtijdige signalering van Duponchelia zijn eind april via de toeleverancier beschikbaar voor de praktijk.

Volwassen exemplaar van Duponchelia fovealis (foto: Entocare, Wageningen). Doordat biologische bestrijding steeds meer de plaats inneemt van chemische bestrijding van plagen in teelten onder glas komt Duponchelia fovealis de laatste jaren vaker voor dan voorheen. Deze mot zit overdag verstopt onder het blad en komt pas in het donker tevoorschijn. Ook de rupsen houden zich laag in het gewas op. Dit bemoeilijkt de waarneming. De aanwezigheid van de meeste schadelijke vlindersoorten kan worden vastgesteld door het gebruik van feromoonvallen. Met de feromoonvallen voor Duponchelia kan vroegtijdig inzicht worden verkregen in de aanwezigheid van deze vlinder. Bij de stekbedrijven is aangetoond dat Duponchelia vroegtijdig kan worden opgespoord terwijl de mot ogenschijnlijk nog niet aanwezig is. Dit schept mogelijkheden om vroegtijdig gerichte maatregelen te nemen. Door de toepassing van feromoonvallen kan ook het effect van biologische of chemische beheersmaatregelen goed worden gevolgd. Hiermee wordt voorkomen dat men te vroeg of te laat ingrijpt, of dat men te lang doorgaat met bestrijden. In alle gevallen bespaart dit de teler kosten en wordt de milieubelasting kleiner.

Larve van Duponchelia fovealis in paprika (foto: PD, Wageningen). Duponchelia fovealis is een van oorsprong mediterraan plaaginsect dat zich sinds 15 jaar permanent heeft gevestigd in de Nederlandse glastuinbouw. Deze polyfage âveelvraatâ veroorzaakt veel problemen in de sierteelt en in glasgroenten. In potplanten en snijbloemen, zoals kalanchoë, begonia, cyclaam, gerbera en roos kunnen de larven van het insect aanzienlijke directe schade veroorzaken. Bij paprika blijkt niet de directe schade maar de zeer regelmatige aanwezigheid van larven in vruchten die worden geëxporteerd een toenemend probleem te zijn. De Plantenziektenkundige Dienst (PD) is in overleg met de sector over maatregelen om dit probleem bij de export van paprikaâs en van plantaardig uitgangsmateriaal naar de VS en Canada onder controle te krijgen.

Plant Research International wil de toepassingsmogelijkheden van het seksferomoon van Duponchelia verder onderzoeken zodat gedegen teeltadviezen kunnen worden gegeven.

---

Meer over dit onderwerp
www.pherobank.com
Contact
Meer informatie:
PHEROBANK
Peter van Deventer
tel. 0317 - 476208

Willem Stol
tel. 0317 - 475937