Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Burgemeester aanwezig bij onthulling `De Smid'

BARENDRECHT (woensdag 12 april 2006) ­ Burgemeester Van Belzen is vrijdag 14 april aanwezig bij de onthulling van het kunstwerk `De Smid' aan de Pottenbakkerij in Smitshoek. De onthulling door de heer J. Hogeweg, oud-voorzitter van de Wijkvereniging Smitshoek en tevens initiatiefnemer van het beeld, vindt plaats om 16.00 uur. Voorafgaand aan de onthulling worden vanaf 14.00 uur allerlei acti- viteiten voor de kinderen georganiseerd. Na de onthulling is er een receptie voor genodigden, leden van de Wijkvereniging Smitshoek en omwonenden.

Het beeld `De Smid' is een ontwerp van Axel en Helena van der Kraan. De naoorlogse wijk Smitshoek lag tot voor kort eenzaam in de polder, maar met de bouw van Carnisselande is aan dat isolement een einde ge- komen. Als ode aan de pioniersgeest van de Smitshoekse gemeenschap is het beeld `De Smid' geplaatst. Het betreft een hedendaagse figuratieve vertaling van een klassiek gegeven: een smid die uitrustend op zijn hamer neerkijkt op gedane arbeid: zelfverzekerd, kloek en herkenbaar. De sculptuur is met recht een mo- dern monument te noemen.

`Het Elastisch Perspectief'
Het kunstwerk van Axel en Helena van der Kraan maakt deel uit van het kunstenplan voor Barendrecht- Carnisselande dat als titel `Het Elastisch Perspectief' heeft meegekregen. Dit plan is in 1998 door het Rotter- damse bureau COR opgesteld en voorziet in ongeveer 25 verschillende kunstuitingen in Carnisselande. Hiervan zijn er momenteel al meerdere opgeleverd, waaronder het kunstwerk `Carrousel met Schapen' door Guido Geelen in het Riederpark, de `GROEN-rotonde' Kilweg/Carnisser Baan door Maarten de Reus, Tram- Plus bruggen Avenue Carnisse door Jeroen Doorenweerd, `Plooi na Plooi' in het Poortgebouw van het win- kelcentrum Carnisse Veste door Ronald van Tienhoven, `Burgers van Carnisse' door Erik Buijs op het Mid- deldijkerplein en `de Pont', de toegangsbrug tot Gaatkensoog door Orgacom. Tot 2008 voorziet het kunsten- plan in beeldende kunst in de openbare ruimte. Alle kunstopdrachten worden begeleid door een kunstcom- missie waarin de Culturele Raad Barendrecht vertegenwoordigd is.

Noot voor de pers,