Openbaar Ministerie

Reactie OM op uitzending Netwerk van 11 april 2006

Arnhem, 13 april 2006

In de Netwerkuitzending van 11 april 2006 heeft een opmerking van een lid van het onderzoeksteam van de KMar centraal gestaan. Die opmerking betrof onderzoek naar de mogelijke âlaagdrempeligheid wat betreft geweldgebruikâ van de heer O.

Het Openbaar Ministerie weerspreekt de in de uitzending geuite suggestie dat deze opmerking een rol heeft gespeeld bij de beoordeling van de strafbaarheid van de heer O. naar aanleiding van het schietincident op 27 december 2003 te Irak. De verdenking dat de heer O. zich schuldig had gemaakt aan een strafbaar feit, waarvoor hij overigens inmiddels onherroepelijk is vrijgesproken, was gebaseerd op andere feiten en omstandigheden dan genoemde opmerking. De opmerking heeft ook overigens bij de behandeling van de zaak geen rol gespeeld en is noch in de requisitoiren, noch overigens in het dossier opgenomen. Daarover is de raadsman van de verdachte reeds in september 2004 door de officier van justitie schriftelijk bericht.

Het geweldgebruik bij de arrestatie van de heer Kupreskic in Bosnië in december 1997 is onderzocht en beoordeeld door het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie concludeerde dat het geweldgebruik gerechtvaardigd was.

Bij brief van 19 december 1997 heeft de Minister van Defensie de Tweede Kamer over het geweldsgebruik ingelicht en heeft daarbij opgemerkt dat er sprake was van zelfverdediging (zie TK 1997-1998, 22 181, nr. 193, blz. 1).