Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 14 april 2006

Verlaging EPC en aanscherping GIW garantiebepalingen eisen meer ontwerpkennis

ISSO verzorgt Instructiebijeenkomst warmtepompsystemen voor woningen

Ervaringen bij een aantal grote projecten met warmtepompsystemen hebben geleerd dat de warmtepompen vaak niet optimaal functioneren en daardoor de prestaties tegenvallen. Naast ontevreden opdrachtgevers levert dat de organisatie ook hoge faalkosten op. De uitbreiding van de installatie-eisen van het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) en de verlaging van de Energieprestatiecoëfficiënt naar 0,8 vergen een energetisch optimaal ontwerp van installaties. Ook voor warmtepompsystemen zoals de warmtepompboiler, de warmtepomp voor ruimteverwarming of de combiwarmtepomp gelden deze strengere bepalingen. ISSO organiseert in mei en juni regionale instructiebijeenkomsten over dit onderwerp.

Toename van warmtepompsystemen

Door energie-efficiënte installaties toe te passen kan de Energieprestatiecoëfficiënt verder omlaag. Een warmtepompsysteem mits goed ontworpen en uitgevoerd is zo'n energie-efficiënte installatie. Het ontwerpen van goede warmtepompsystemen die voldoen aan alle eisen, vraagt specifieke kennis. De verwachting is dat er op korte termijn meer warmtepompsystemen in woningen worden toegepast. Maar hoe maken we nu een ontwerp en realiseren het warmtepompsysteem zo, dat zowel aan de eis van de maximaal toegestane energieprestatie-coëfficiënt als aan de door GIW gestelde eisen wordt voldaan.

Praktische kennis direct toepasbaar

Tijdens deze instructie wordt er geleerd hoe men een warmtepompsysteem ontwerpt en realiseert, die aan de GIW eisen en aan de eis van de maximaal toegestane energieprestatie-coëfficiënt voldoet.

Aan de orde komen het ontwerpen en uitvoeren van een warmtepompboiler, warmtepomp voor ruimteverwarming en passieve koeling en een combi-warmtepomp en passieve koeling.

Ook wordt er aandacht besteed aan het ontwerpen en uitvoeren van een verticale bodemwarmtewisselaar. Deelnemers aan deze instructiebijeenkomsten kunnen het geleerde direct toepassen bij de realisatie van hun installatie.

Data 2006 en locaties

16 mei

Ø Den Bosch

18 mei

Ø Alkmaar

23 mei

Ø Haren

30 mei

Ø Papendrecht


1 juni

Ø Ugchelen

Doelgroepen:


- technici die betrokken zijn bij het ontwerpen en uitvoeren van sanitaire- en klimaatinstallaties;


- technici die betrokken zijn bij het verwerven van opdrachten;


- technici die betrokken zijn bij toezicht op de uitvoering;


- installateurs, ontwerpers, adviseurs, projectleiders, technische acquisiteurs, etc.;


- docenten van MBO- en HBO-scholen installatietechniek.

ISSO-publicaties

De instructiebijeenkomst is mede gebaseerd op de publicaties:

ISSO-publicatie 72: 'Ontwerp van individuele en kleine warmtepompsystemen'.

ISSO-publicatie 73: 'Ontwerp en uitvoering van verticale bodemwarmtewisselaars'

Meer informatie

Voor meer informatie kan men de website www.isso.nl raadplegen. De deelnameprijs bedraagt ¤ 265,-- (ex. BTW) per deelnemer. Leden van de Vakgroep Klimaat en Duurzaam van Uneto-VNI krijgen korting en betalen ¤ 225,-- per deelnemer (ex. BTW) . De deelnemer dient bijvoorkeur te beschikken over ISSO-publicatie 72 en 73. Deelnemers aan deze instructiebijeenkomst kunnen de publicaties met 30% korting bestellen.



Ingezonden persbericht