ER WORDT ONVOLDOENDE GEINVESTEERD IN DE BESTRIJDING VAN EEN GRIEPPANDEMIE

Het is zeker dat een grieppandemie ooit zal uitbreken, de vraag is alleen wanneer. Nederland is ondertussen onvoldoende voorbereid.

Amsterdam, 14 april 2006 ? Drie zaken zijn noodzakelijk om een grieppandemie te voorkomen en te beheersen. Kippen moeten worden ingeënt, de vaccins voor mensen dienen verder ontwikkeld te worden en de communicatie erover moet helder zijn. Dat kan alleen worden bereikt als overheid, bedrijfsleven en deskundigen de handen ineen slaan en op nationaal en Europees niveau een taskforce opzetten. Dit is een conclusie van een debat tussen vertegenwoordigers van wetenschap, overheid en bedrijfsleven, op 13 april in Amsterdam. Het debat werd georganiseerd door communicatie-adviesbureau Burson-Marsteller, in samenwerking met Aon Nederland en Sanofi Pasteur MSD.

Viroloog Ab Osterhaus en vertegenwoordigers van risk consultant Aon Nederland, farmaceut Sanofi Pasteur MSD, Albert Heijn, Nutreco en het ministerie van VWS spraken met elkaar over de risico?s en gevolgen van de vogelgriep en een eventuele grieppandemie.

Vaccin
Op dit moment ligt de maximale productiecapaciteit van vaccins op slechts 300 miljoen wereldwijd. Bovendien is een geschikt vaccin pas over 2 jaar beschikbaar, mits Nederland nu 30 miljoen euro investeert om een prototype vaccin te ontwikkelen.
De draaiboeken voor de aanpak van een pandemie liggen reeds klaar, maar de beschikbare hoeveelheid anti-virale middelen kunnen slechts een eerste golf van een pandemie opvangen. De kwantiteit is ontoereikend voor het onder controle krijgen van een pandemie.

Publiek-private samenwerking
De aanpak van een uitbraak van vogelgriep en een eventuele pandemie in Nederland wordt vooral gezien als een taak van de overheid. Ondertussen heeft het bedrijfsleven ook een eigen verantwoordelijkheid. Het bedrijfsleven in Nederland bereid zich in verschillende mate voor op een uitbraak van vogelgriep en een grieppandemie. Er is op dit moment nog geen structuur voor puliek-private samenwerking in deze. De aanwezige vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven onderschreven de noodzaak van de oprichting van een taskforce op nationaal en Europees niveau.

Noot voor de redactie (