Provincie Zuid-Holland

Vrachtverkeer toch over Maasdijk

Vrachtverkeer kan tijdens de werkzaamheden van het Hoogheemraadschap van Delfland van de Maasdijk gebruik blijven maken. Dat is de uitkomst van een overleg tussen het Hoogheemraadschap, de provincie, de gemeenten Westland en Rotterdam en de deelgemeente Hoek van Holland. Kern van de oplossing is dat er op de bestaande brug in de onderweg een breder brugdek komt bij de Oranjesluis, waardoor vrachtverkeer in twee richtingen kan blijven rijden. Het hoogheemraadschap van Delfland gaat het spui vergroten om in de toekomst wateroverlast in het Westland te voorkomen.

Er is de afgelopen dagen door alle partijen hard gewerkt om tot een aanvaardbare oplossing te komen. De zogenaamde brug-op-brug (BoB) variant scoorde bij alle partijen het best. Uitgangspunten voor een oplossing waren dat de hulpdiensten het aanvaardbaar vinden, de economische schade beperkt wordt en dat het totale werk voor 1 oktober klaar is. De gekozen oplossing lijkt aan alle uitgangspunten te voldoen. Medewerkers van alle organisaties zijn de komende dagen nog aan het rekenen en plannen om de BoB-variant uit te werken. Daarna worden belangenorganisaties geraadpleegd om het plan te bespreken.

Hoewel de maatregel de grootste overlast wegneemt, zal het verkeer rekening moeten houden met langere rijtijden. Bij de werkzaamheden zal een lagere maximum snelheid ingevoerd worden. "Overal waar in de randstad aan de weg gewerkt wordt levert dat vertraging op, dat is een gegeven" aldus gedeputeerde Martin Huls. "Waar het om gaat is dat er nu alles aan gedaan is de overlast tot een minimum te beperken, dat is de winst van onze krachtsinspanning."

De waterdoorgang onder de Maasdijk moet worden vergroot van 3 m3 naar 17 m3 water per seconde. Daardoor wordt de weg, die in beheer is bij de provincie Zuid-Holland, negen weken afgesloten voor het verkeer. Delfland neemt deze maatregel om in de toekomst wateroverlast in het Westland te voorkomen. In de afgelopen jaren is het Westland enkele malen getroffen door wateroverlast. Tijdens hevige regenbuien viel in korte tijd zo veel water, dat het niet snel genoeg kon worden afgevoerd. De werkzaamheden maken deel uit van het project Afvoer- en BergingsCapaciteit Delfland (ABCDelfland). Met dit project realiseert Delfland een watersysteem dat in staat is grote hoeveelheden neerslag goed te kunnen verwerken. Voor meer informatie hierover: www.hhdelfland.nl.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22