Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-190       |
|                                            |Arnhem|14 april 2006  |
|                                            |,     |               |
VOOR HET EERST OP PROVINCIALE SCHAAL ONDERSCHEID TUSSEN REGIOTAXI RITAANNAME EN RITUITVOERING

Op dinsdag 11 april heeft Gedeputeerde Staten haar akkoord gegeven aan de twee bestekken van Regiotaxi Gelderland. Hierin staan concreet de voorwaarden en eisen van de aanbesteding voor het nieuwe regiotaxi systeem. Vanaf 2007, startjaar voor het nieuwe systeem, is er onderscheid tussen ritaanname en rituitvoering. Voor het eerst vindt dit plaats op provinciale schaal. Dit betekent dat een reiziger bij een callcenter via de 0900-nummer van Regiotaxi Gelderland zijn/haar verzoek voor een rit indient. Een taxibedrijf verzorgt dan het vervoer. Wat verandert er nog meer ten opzichte van het huidige systeem?

Vernieuwing

* De rol van de provincie Gelderland verandert. De provincie biedt vanaf 2007 Regiotaxi aan in samenwerking met de regio's Achterhoek, Rivierenland, De Vallei en IJsselstreek. De rituitvoering van de regio Noord-Veluwe start waarschijnlijk op 1 januari 2009.


* Het nieuwe regiotaxisysteem anticipeert op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Mogelijk worden gemeenten - in de lijn van de WMO - ook verantwoordelijk voor ander doelgroepenvervoer, zoals het AWBZ-vervoer naar dagbesteding. De integratie van dit doelgroepenvervoer zorgt ervoor dat gemeenten dit vervoer in de toekomst gemakkelijk kunnen inkopen. De provincie Gelderland is de eerste provincie in Nederland die dit mogelijk maakt.


* Door het nieuwe regiotaxi systeem wordt de regiotaxi een herkenbaar openbaar vervoer onderdeel binnen Gelderland. Het systeem maakt de overstap regiotaxi op bus-trein mogelijk en biedt op termijn gegarandeerde aansluiting en combinatietarieven.


* Met het nieuwe systeem van regiotaxi introduceert de provincie Gelderland kostenbeheersings-instrumenten die onder andere onbedoeld gebruik van regiotaxi tegengaan.

Regiotaxi blijft betaalbaar
Gedeputeerde Marijke van Haaren: "Deze vernieuwingen ten opzichte van het huidige systeem beogen het behoud van het regiotaxisysteem en een verbeterde service. De regiotaxireiziger hoeft maar één nummer te draaien om zijn/haar reis te regelen. De marge rondom de afgesproken vertrektijd gaat naar 10 minuten in plaats van de gebruikelijke 15 minuten. De kosten van regiotaxivervoer zijn door de groei van het aantal reizigers de afgelopen jaren sterk toegenomen. Voor de betrokken regio's en hun gemeenten blijft regiotaxi door de samenwerking met de provincie een betaalbaar systeem."

Planning aanbesteding
De cirkel van besluitvorming rondom het uniforme systeem van regiotaxi Gelderland is bijna rond. Op woensdag 12 april heeft Provinciale Staten de financiële middelen beschikbaar gesteld. Binnenkort worden de bestekken Callcenter en Vervoer gepubliceerd. Gunning van de contracten vindt medio augustus 2006 plaats. De nieuwe regiotaxi start op 1 januari 2007 in de regio's Achterhoek, Rivierenland, De Vallei en IJsselstreek.