Ingezonden persbericht

Mollenbestrijder stopt met Rodenator onder druk dierenbescherming


In Tilburg is heel wat commotie ontstaan wat betreft het gebruik van de Rodenator.

De Rodenator is een apparaat dat een mengsel van propaangas en zuurstof in de gangen van mollen of woelratten blaast en vervolgens ontsteekt. Door deze ontploffing ontstaat een drukgolf tot wel 18 bar. Een mol sterft echter al direct bij een druk van 1,8 bar.

De Rodenator is een geheel nieuwe methode, nog maar sinds 26 januari toegepast. Deze methode is aangevraagd bij het faunafonds door diverse boomkwekers die enorm veel last hadden van schade van de woelratten. Helaas (achteraf) is toen niet goed nagedacht om deze methode ook toe te passen voor mollenbestrijding. Woelratten leven namelijk ook vaak in (oude) mollengangen, dus is er snel een "grijs gebied".

Op 14 februari gaven wij een demonstratie betreft de Rodenator m.b.t. mollenbestrijding. Een filmpje werd gemaakt door het nieuws van Omroep Zeeland. Vrij snel kwam er "een vragende reactie" van de dierenbescherming.

Na een goed gesprek, gaven zij aan dit een minder dieronvriendelijke manier te vinden voor het afdoden i.p.v. het gebruiken van klemmen of fosforwaterstof, hoewel zij het weren prefereren en de bestrijding niet inzien. Waterschappen (schade aan dijken), Gemeentes (schade aan voetbalvelden etc.) en particulieren (ravage in de tuin) denken hier anders over.

Ondertussen gingen wij aan het werk met de Rodenator. Op 7 april 2006 gaven wij een demonstratie in Tilburg. Toen kwam de dierenbescherming meteen, inclusief persberichten, dat wij "illegaal" bezig waren volgens de faunawet. Dit verbaasde ons echter zeer. Waarom waren zij hier niet al op 14 februari mee gekomen??

De Wet

De wet is in deze zeer verwarrend en onduidelijk. Tot dan toe waren wij uitgegaan van de volgende wetsartikelen:
+ Besluit vrijstelling beschermde dieren (faunawet), art. 16-E, lid 2:
De mol is vrijgesteld (en dus niet beschermd en vrij om te doden).
+ Besluit beheer schadebestrijding dieren art. 5:
Hier staat in een opsommend rijtje dat gebruik van een Rodenator toegestaan is, verwijzing naar artikel 72.
+ Artikel 72 (zelfde besluit):
Je mag alleen de aangewezen middelen gebruiken (zie art. 5) die geen onnodig lijden bij de dieren veroorzaken.

Andere methodes dan de Rodenator en toegestaan:

+ De tot nu toe veel toegepaste middelen zijn de klem (30% van de dieren wordt levend gevangen en sterft een "stressdood")
+ Fosforwaterstoftabletten: zijn een (ernstig) gifmiddel, waarvan naar onze mening de effectiviteit sterk terugloopt, en vooral de kans op schade aan niet-doeldieren (wormen, vogels etc. etc.) groot kan zijn. Bovendien is dit middel erg schadelijk voor het milieu. Deze methode wordt erg veel toegepast.

Ook de dierenbescherming is het ermee eens, dat de klem en fosfor gebruik véél dieronvriendelijker zijn dan de Rodenator. Om deze redenen snappen wij ook niet, dat deze partij de Rondenator juist zo enorm afbreekt.

Helaas is onze fout geweest dat wij tot 13 april artikel 9 van het besluit "vrijstelling beschermde dieren" over het hoofd hebben gezien. In dit artikel staat dat de Rodenators uitsluitend zijn toegelaten voor het bestrijden van woelratten. Zeer vreemd vinden wij het wel dat alle wetsartikelen naar elkaar verwijzen, maar dat in artikel 5 en 72 (zie eerder vermeld) geen verwijzing naar dit artikel wordt gemaakt.

Biologische sector:

In het Staatsblad, 2006 nr. 42 pagina 8 staat dat de Rodenator effectieve mogelijkheden biedt voor de bestrijding van woelratten in de biologische sector, i.p.v. bestrijdingsmiddelen. Anders gezegd: het is een biologische bestrijdingsmethode.

Andere dieren:

Met nadruk willen wij erop wijzen dat wij géén dassen, vossen, nertsen en ander dieren met de Rodenator hebben bestreden, zoals in de pers is verschenen. Wel moeten wij, meen ik, onderzoeken of de Rodenator inzetbaar is voor:
+ De mol (i.v.m. beperkingen klemmen/fosfor)
+ Bestrijding bruine rat in buitengebieden/industrieterreinen etc. (zodat minder gif nodig is).
+ Bestrijding muskusrat, zodat de doding sneller kan dan nu (nu met klemmen).
+ Bestrijding van konijnen, mits eventueel ontheffing verleend door de provincie.

Alle andere dieren moeten uitgesloten worden, en wat ons betreft moet iedere eigenaar van een Rodenator tekenen voor de beperkingen.

Momenteel zijn wij gestopt met het gebruik van de Rodenator. Hierdoor is de natuur de grote verliezer. Wij worden nu gedwongen om weer dozen/pakketten met fosforwaterstof te gebruiken.

Dit mag toch niet de bedoeling zijn??

P.C. Traas