Gemeente Almere

Veilig stappen in stadscentrum als voorbeeld voor andere gemeenten

Gemeente Almere zal haar ervaringen op het gebied van veilig uitgaan delen met andere gemeenten. Al vanaf 2003 loopt voor het Stadshart van Almere het project Keurmerk Veilig Uitgaan (KVU) waarbij Gemeente, politie, brandweer, horeca-ondernemers en openbaarvervoerbedrijven nauw samenwerken om een optimaal veilig uitgaansgebied te bewerkstelligen.

De gemeenten besluiten aan de hand van de ervaringsverhalen vanuit de verschillende partijen of zij ook het KVU zullen gaan hanteren. Aan het einde van de bijeenkomst zal Annemarie Jorritsma de gemeenten een hart onder de riem steken en aangeven waarom het voor de veiligheid zo belangrijk is om goed samen te werken met de verschillende partijen.

In Almere vindt goed overleg plaats op het gebied van veilig uitgaan in het Stadscentrum. Zo heeft de gemeente, samen met de politie verschillende trainingen verzorgd om goed om te gaan met agressie van uitgaanspubliek. Nagenoeg alle horeca-ondernemingen in het Stadscentrum hebben hieraan meegedaan. Maatregelen in het openbaar gebied en gericht politietoezicht zijn enkele aandachtspunten vanuit het KVU. Vorig jaar heeft er onderzoek naar veiligheid binnen de uitgaansgelegenheden plaats gevonden. De resultaten waren zeer gunstig te noemen. Nu is afgesproken om dit onderzoek jaarlijks te laten plaats vinden.

Momenteel vindt er een grootscheepse driejaarlijkse enquête onder uitgaand publiek en onder horeca-ondernemers plaats. Onder meer aan de hand van de resultaten zal tot nieuwe acties worden besloten.