Socialistische Partij

Nog steeds huisartsen in problemen door zorgstelsel

14-04-2006 * Hoewel minister Hoogervorst ontkent dat er problemen zijn, komen bij de SP alarmerende berichten binnen van huisartsen die in de knel komen door de administratieve chaos bij verzekeraars. Er zijn huisartsen die persoonlijke kredieten moeten aanvragen om hun praktijk draaiende te houden. SP-Kamerlid Agnes Kant heeft wederom opheldering gevraagd.

Agnes Kant Omdat het declaratiesysteem niet op tijd op orde was werd afgesproken dat huisartsen voorschotten zouden krijgen van de verzekeraars. Ook zouden verzekeraars onderling declaraties verwerken van patiënten die zijn overgestapt, zodat dit niet tot problemen bij huisartsen zou leiden.

Agnes Kant: "Lang niet alle zorgverzekeraars houden zich aan de afspraken, blijkt uit de vele meldingen die wij binnen krijgen. Huisartspraktijken wachten hierdoor op tienduizenden euro's die ze al lang vergoed hadden moeten krijgen. Er zijn zelfs huisartsen die persoonlijke leningen moesten afsluiten om de eindjes aan elkaar te breien. In antwoord op eerdere Kamervragen stelde minister Hoogervorst dat de problemen zijn opgelost, maar dat is aantoonbaar niet zo. Ik heb daarom opnieuw opheldering gevraagd en hoop dat de minister er nu echt snel werk van maakt, want het is ongehoord dat huisartsen in de financiële problemen raken door deze zorgstelselwijziging."