Gemeente Drimmelen

Effecten van het project Brom-effe-normaal

Begin 2005 is door de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg, het politieteam Geertruidenberg/Drimmelen en het Openbaar Ministerie het project Brom-effe-normaal gestart. Met dit project willen zij de overlast van luidruchtige scooters en bromfietsen en gevaarlijk weggedrag aan pakken. Het gaat vooral om de veiligheid op straat voor de weggebruikers maar ook voor de betrokken bestuurders zelf.

Jaarrapportage 2005
Van het project heeft het politieteam Geertruidenberg/Drimmelen een jaarrapportage gemaakt. In totaal zijn in 2005 door de politie in de gemeenten 399 controles uitgevoerd. Zo'n 60%, 241 personen, van de gecontroleerde bestuurders van brom- of snorfietsen hebben één of meerdere bekeuringen gekregen. In totaal zijn 294 bekeuringen uitgedeeld.
De bekeuringen zijn uitgeschreven voor met name snelheid en helmdraagplicht. Ook voor het niet hebben of tonen van een bromfietscertificaat, technische onvolkomenheden en onverzekerd rijden zijn boetes uitgedeeld.

Ongevallen
De politie heeft in de rapportage het aantal verkeersongevallen waarbij bromfietsers betrokken waren naast elkaar gezet. In 2002 lag het aantal op 24, 2003 op 28, 2004 op 23 en in 2005 is het aantal ongevallen waarbij bromfietsers betrokken zijn gedaald naar 14. Met deze rapportage is aangetoond dat toezicht op bromfietsen en scooters nodig is en nodig blijft.

Het politieteam Geertruidenberg/Drimmelen krijgt vanaf half mei als één van de eerste politieteams in Nederland de beschikking over het nieuwste model rollertestbank. In 2006 zal het team maandelijks bromfietsacties houden. Buiten deze geplande acties zal veel aandacht uitgaan naar controle van bromfietsen en scooters.

Meer informatie
Marcel van 't Zand, telefoon 0162 - 69 01 27, e-mail mvantzand@drimmelen.nl