Gemeente Drimmelen

Aantrekkelijke laagrentende restauratielening voor gemeentelijke en provinciale monumenten in Noord-Brabant

Sinds enige tijd is in de provincie Noord-Brabant en dus ook in de gemeente Drimmelen een financiële regeling beschikbaar ter ondersteuning van eigenaren van gemeentelijke en provinciale monumenten en beeldbepalende panden in beschermde stads- en dorpsgezichten. Tot voor kort was er voor deze categorieën monumenten die niet op de rijksmonumentenlijst staan, slechts incidenteel restauratiesubsidie beschikbaar. De provincie Noord-Brabant, het lokale bedrijfsleven en andere organisaties hebben daarop samen met initiatiefnemers Nationaal Restauratiefonds en Prins Bernhard Cultuurfonds de handen ineen geslagen om daar wat aan te doen.

Lage rente restauratielening
Dat heeft geresulteerd in het Cultuurfonds voor Monumenten Noord-Brabant. Hieruit worden aantrekkelijke restauratieleningen verstrekt tegen een rente die onder de gangbare marktrente ligt. Particuliere eigenaren van gemeentelijke of provinciale monumenten en beeldbepalende panden binnen een beschermd stads- en dorpsgezicht kunnen voor de restauratie van hun pand een laagrentende lening aanvragen. In totaal is er voor de provincie Noord-Brabant in totaal 2,9 miljoen euro beschikbaar. Rente en aflossingen komen terug in het fonds, waardoor het beschikbare geld dus opnieuw ingezet kan worden. Op die manier ontstaat een eindeloos fonds waamee telkens weer nieuwe restauraties gefinancierd kunnen worden.

Gemeenten enthousiast
Gemeenten reageren dan ook enthousiast op dit initiatief. "Dankzij het Cultuurfonds is het mogelijk om het gemeentelijk monumentenbeleid nog beter gestalte te geven en eigenaren hebben er een aantrekkelijk financieel alternatief bij. Want hoe enthousiast eigenaren en gemeenten ook over hun monumenten zijn, restauraties moeten wel betaald worden". In nog acht andere provincies is inmiddels eenzelfde initiatief gestart.

De gemeente kan projecten van monumenteigenaren voordragen voor een dergelijke lening. Een onafhankelijke adviescommissie uit de provincie adviseert vervolgens over de aanvraag en toekenning.

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit Cultuurfonds voor Monumenten, vraag het uw gemeente of kijk eens op de website van de uitvoerende instanties van de regeling: www.restauratiefonds.nl of www.cultuurfonds.nl. Daar vindt u onder andere een informatieblad en een aanvraagformulier.