Raad voor de Journalistiek

Actuele Zaken / Uitspraken

Hieronder volgt een samenvatting van een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek. Voor de volledige uitspraken wordt u verwezen naar de website: www.rvdj.nl waar u bij "De uitspraken" met behulp van het bij de samenvatting vermelde volgnummer de uitspraak kunt opvragen.

Uitspraken vastgesteld d.d. 14 april 2006

door mr. A. Herstel, voorzitter, T.G.G. Bouwman, drs. C.M. Buijs, mw. E.J.M. Lamers en mw. mr. H.M.A. van Meurs, leden, in tegenwoordigheid van mw. mr. D.C. Koene, secretaris.

J. Hop / J. Dijkstra (Ermelos Weekblad)

Uitspraak: ongegrond

De klacht betreft het artikel Debat ondernemers en politiek niet uit de verf. Het gaat om een verslag van een debatavond waar veel mensen het woord hebben gevoerd.
Het is begrijpelijk en niet onzorgvuldig dat een journalist in een dergelijk kader zijn verslaggeving beperkt tot een compilatie van naar voren gebrachte standpunten, aldus de Raad. Voor zover de klacht is gericht tegen het feit dat in het artikel niet de volledige stelling van klager is weergegeven is de klacht ongegrond.
Gelet op hetgeen partijen verder hebben aangevoerd, kan klager worden nagegeven dat het artikel op bepaalde punten niet geheel strookt met hetgeen hij op de debatavond werkelijk heeft gezegd. De berichtgeving had op die punten wellicht iets nauwkeuriger kunnen zijn. Bezien in de context van het gehele artikel, is dit echter niet van zodanige aard dat daarmee jegens klager journalistiek onzorgvuldig is gehandeld.

Trefwoorden:

- Journalistieke werkwijze: selectie van nieuws
- Feitenweergave: onjuiste berichtgeving

- Aard van de publicatie: citaat
Publicatie op www.rvdj.nl onder nr. 2006/20