Nederlands fotomuseum


Aankondiging, februari 2006

Retrospectief Hannes Wallrafen
Tentoonstelling Verhalen vertellen 15 april - 4 juni 2006

Retrospectief van ruim 30 jaar fotografie van deze Nederlandse fotograaf. Geluid speelt in de expositie op verschillende manieren een belangrijke rol.

Hannes Wallrafen (geb. Mönchen-Gladbach 1951) begon zijn carrière als een geëngageerd documentair zwart-wit fotograaf, nadat hij zich in 1970 in Amsterdam had gevestigd. Vanaf het midden van de jaren tachtig ontwikkelde hij zich tot een fotograaf die ideologische uitgangspunten en idealisme vertaalde in een nieuwe vorm van geregisseerde kleurenfotografie en audiovisuele producties. Zijn oeuvre is vooral van belang omdat het een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de discussie over de rol van de documentaire fotografie.

Begin 2004 verloor Hannes Wallrafen door een erfelijke ziekte geheel onverwacht zijn gezichtsvermogen. Hierdoor kwam er na ruim dertig jaar een abrupt einde aan zijn activiteiten als fotograaf. Vanaf dat moment stortte hij zich op geluidsprojecten als een alternatief artistiek uitdrukkingsmiddel.

De tentoonstelling en begeleidende publicatie geven een overzicht van zijn fotografische en audiovisuele oeuvre, maar bieden tevens gelegenheid kennis te maken met zijn recente geluidsprojecten die hiervoor speciaal zijn gemaakt. Het boek bevat een dvd met deze nieuwe geluidsprojecten en een dvd met de recent door de VPRO uitgezonden film Hannes Wallrafen: licht en donker (65min.) van Erik Willems.

Boek inclusief foto De Schimmel
Van het boek zal ook een speciale editie met een foto van De Schimmel in een gelimiteerde en genummerde oplage van 100, verschijnen. (foto 30 x 30 cm, druk door Kingma in Amsterdam). Prijs 125,-.

De samenstelling van de tentoonstelling en het boek zijn in handen van Flip Bool, ontwerper Lies Ros en Hannes Wallrafen.