RTL Group

15 april 2006: 'Passion of the Christ', RTL 5

Overdonderende film 'Passion Of The Christ' op 15 april bij RTL 5 TV-premiere zonder reclameblokken
Er is al heel veel over gezegd, maar nu kan iedereen eindelijk thuis kijken en zelf oordelen; op zaterdag 15 april komt de zeer spraakmakende speelfilm 'The Passion Of The Christ' bij RTL 5 voor het eerst op de Nederlandse televisie. De overdonderende Amerikaans/Italiaanse film uit 2004 van regisseur Mel Gibson, die gaat over de laatste twaalf uur uit het leven van Jezus van Nazareth, is zonder onderbrekingen door reclameblokken te zien.

Jezus (James Caviezel) is verraden door Judas (Luca Lionello) en wordt ter dood veroordeeld wegens heiligschennis. Hij wordt voorgeleid aan Pontius Pilate (Hristo Naumov Shopov), de Romeinse gouverneur, die ook het volk wil horen. De menigte schreeuwt massaal om zijn dood en Pilate draagt op Jezus te kruisigen. Het wordt een lijdensweg. Jezus wordt geschopt en geslagen en moet zijn eigen kruis door de straten van Jeruzalem naar de berg Golgotha dragen, waar hij vervolgens aan dit kruis wordt genageld. Een opvallende bijdrage is die van de Italiaanse superster Monica Bellucci in de rol van Maria Magdalena.

'The Passion Of The Christ' heeft veel controverse en vragen opgeroepen. Is de hoeveelheid geweld en bloed in deze film ongepast? Zit er antisemitisme in verscholen? Heeft paus Johannes Paulus II wel of niet een mening of zelfs zijn goedkeuring over de film gegeven? Was het 'zoals het was' (een uitdrukking die in de discussies rond deze film veelvuldig is gebruikt)? De film is in elk geval wel zo bedoeld. Zelfs de dialogen zijn in het Latijn en Aramees, de talen die toen werden gesproken. Toch zeggen classici en theologen dat ze fouten hebben ontdekt in de behandeling van de bijbelteksten. De film kent voor- en tegenstanders, die nog voor de première verhitte discussies met elkaar voerden. Maar ondanks alle commotie, is de intentie van regisseur Mel Gibson helder: "Christus is gestorven voor onze zonden en door zijn wonden worden wij genezen. Daar gaat de film over."

Uitzending: RTL 5, zaterdag 15 april, tussen 22.00 en 00.05 uur.


---

---------------
Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaap Paulsen, persdienst RTL Nederland via tel. 035 - 6718879 of jaap.paulsen@rtl.nl.

© 2006 RTL Nederland / IP