Kröller-Müller Museum


Persbericht

Kröller-Müller Museum presenteert nieuwe aanwinsten en Van Deventer legaat

Otterlo, 30 maart 2006

Het Kröller-Müller Museum presenteert vanaf 15 april twee nieuwe tentoonstellingen. Het gaat om een presentatie van nieuwe aanwinsten (tot en met 18 juni) en om het legaat Van Deventer (tot december 2006).

In de presentatie van aanwinsten is werk te zien van onder andere Atelier Van Lieshout, Christiaan Bastiaans, Jo Bear, Simon Starling (winnaar van de Turner Prize 2005) en Jeff Wall. Er zijn de laatste jaren werken verworven die impliciet en expliciet naar maatschappelijke thema's verwijzen en het functioneren van de kunst en de kunstenaar kritisch aan de orde stellen. Een aantal van die werken wordt in deze tentoonstelling gepresenteerd, zodat contrasten ontstaan tussen de verschillende werkelijkheden van de kunst, de natuur en het dagelijks leven. Met de keuze voor deze kunstenaars wil het museum wijzen op de waarde van de nuance en van alles wat kwetsbaar is. Alle hier vertegenwoordigde kunstenaars spreken geen morele oordelen uit, maar spreken het publiek wel aan op een eigen stellingname.

In 2005 ontving het Kröller-Müller Museum een bijzonder legaat bestaande uit 28 werken van Jan Salomon Rudy Karl-Eugen (Rudi) van Deventer. De aan het museum nagelaten werken stammen uit de verzameling van zijn vader, Sam van Deventer, die als vertrouweling van de familie Kröller en als directeur (1940-1945) nauw verbonden was met de ontstaansgeschiedenis van het museum. Het legaat is representatief voor de verzameling van Sam van Deventer en sluit naadloos aan bij die van het museum. De absolute topstukken zijn twee werken van Vincent van Gogh, de tekening Vrouw met kruiwagen uit 1883 en het schilderij Liggend naakt uit 1887. Verder zijn er werken te zien van onder andere Odilon Redon, Georges Seurat en Bart van der Leck.

Op zaterdag 15 april om 11 uur, als de Van de Velde vleugel van het museum wordt heropend, vertelt Marlene Erichson, nazaat van de familie Van Deventer, over het legaat Van Deventer.

# # # #