Kröller-Müller Museum


Persbericht

Kröller-Müller Museum heropent Van de Velde vleugel

Otterlo, 30 maart 2006

Na een periode van ruim een jaar is het dak van de Van de Velde-vleugel van het Kröller-Müller Museum volledig gerestaureerd. Op zaterdag 15 april rond 12 uur wordt deze vleugel opnieuw opengesteld voor het publiek. Directeur Evert J. van Straaten houdt om 11.00 uur een inleiding. Marlene Erichson, nazaat van de familie Van Deventer, zal vervolgens vertellen over het legaat Van Deventer, dat eveneens vanaf 15 april te zien is in een tentoonstelling. Met performances van kunstenaars Mamabart, Rob Sweere en live muziek van gipsy formatie Swing Bien Sûr wordt het een feestelijke dag.

Directeur Van Straaten heeft de vleugel opnieuw ingericht: "Na binnenkomst treft u links het nieuwe informatiecentrum aan. Rechts is de beeldenzaal met een keuze uit de beeldenverzameling en recht voor u zijn twee zalen met een algemene inleiding op het museum en zijn geschiedenis. Wanneer u hiervandaan of vanuit de beeldenzaal doorloopt, maakt u een wandeling door onze verzameling, terug in de tijd. 'Terug in de tijd' betekent dat u in de kabinetten achtereenvolgens werk aantreft van de constructivisten, De Stijl en het kubisme. In het hart van het museum hangt het werk van Vincent van Gogh, omgeven door neo-impressionistische schilderijen en werken van impressionisten, symbolisten en hun tijdgenoten. In de volgende serie kabinetten bevinden zich de werken uit de 19de eeuw en een keuze uit de oude schilderijen, terug tot in de 15de eeuw."

Alhoewel er op het eerste gezicht weinig veranderd lijkt (het gebouw is een Rijksmonument, dus ingrijpende wijzigingen zijn er niet geweest) zijn er toch enkele wezenlijke elementen vernieuwd. Het museum heeft nu een brandvrij, koperen dak. Het lichtreguleringssysteem is verbeterd en het daglichtniveau is volledig regelbaar door middel van verstelbare lamellen. De vleugel is geheel toegankelijk voor invalide bezoekers zonder begeleiding. In de tentoonstellingsruimtes zijn nieuwe hellingbanen geplaatst. Voormalige restauratie-ateliers zijn bij het museum getrokken, waardoor er meer tentoonstellingsruimte is. Ook wordt er een nieuw informatiecentrum geopend waar het publiek op eigen gelegenheid en op verschillende wijzen informatie over de collectie kan krijgen. Twee nieuwe projectkamers bieden bezoekers inzicht in de geschiedenis van het museum en vooral over het deel van de stichters. In acht vitrines, met afwisselend film-, fotomateriaal en documenten en met allerlei kunstwerken wordt per periode een belangrijk thema uit de geschiedenis uitgelicht. Aan bod komen onder andere Wm H. Müller&Co, St. Hubertus en Vincent van Gogh.

# # # #