Universiteit van Tilburg 30 maart 2006

Niets dan de Waarheid

Dag van de Filosofie op 15 april 2006

Zaterdag 15 april organiseert de Universiteit van Tilburg de vierde Dag van de Filosofie in het Textielmuseum te Tilburg. Filosofen, kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en muzikanten reflecteren en discussiëren over 'Niets dan de Waarheid'. Met o.a. Tariq Ramadan, Marcel Möring, Rudi Visker, Bas Heijne, Ariëlla Kornmehl.

De waarheid heeft zich altijd thuis gevoeld naast het Schone. Vertrouwd met het Schone vindt de waarheid een onderkomen in de kunsten. De waarheid voelt zich tevens op haar gemak naast het Goede. In de rechtbank is de waarheid gezeten naast gerechtigdheid en rechtvaardigheid, en in de wetenschap sluit zij een verbond met feitelijkheid en zekerheid. De waarheid wordt geplaatst tegenover de onwaarheid, de schijn, de leugen, de vergissing en de mening. Degene die beweert de waarheid in pacht te hebben, wordt gewantrouwd terwijl degene die zoekt en twijfelt een welwillend oor vindt. Inzake de waarheid -- of zij nu hemels en oneindig, relatief of toevallig is -- lijken we altijd onderweg te zijn en vragen we ons af:

Is waarheid verdwenen? Hoe dood is God? Hoe relatief is de waarheid? En hoe verleidelijk de leugen? Ligt de waarheid op straat? Heeft u ook overal een mening over? In media veritas, maar spreken de media ook de waarheid? Is waarheid democratisch? De Holocaust: tussen feit en fictie? Heeft u nog een onderduikadres beschikbaar?

Friedrich Nietzsche
Speciaal voor de Dag schrijft regisseuse Renske van den Broek een theatervoorstelling op basis van het werk van Nietzsche. Zijn zoektocht was een eenzame reis naar de kern van de kern, de absolute waarheid die schuil gaat achter de leugen. Dit is een verhaal over een man die durfde te worden wie hij was, al moest hij daarvoor het ergste onder ogen zien. Tekst en regie: Renske van den Broek, Spel: Dion Vincken. Andere deelnemers aan de Dag van de Filosofie zijn o.a. Tariq Ramadan, Marcel Möring, Rudi Visker, Bas Heijne, Ariëlla Kornmehl, Al Galidi, Emerald Beryl, filosoof van de onderklasse René Gabriëls, Sam IJsseling, Marieke Borren, Guido Eekhout, Leon Horsten, Sjoerd de Jong, Wouter Kusters, Liesbeth Noordegraaf-Eelens en 'Meesters in de Filosofie'. De toegangsprijs voor deze dag is EUR 40,- (incl. buffet). Studenten krijgen EUR15,- korting.

Noot voor de pers
De Dag van de Filosofie vindt plaats op zaterdag 15 april 2006 van 14.00 tot 22.30 uur in het Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg. Perskaarten kunnen worden aangevraagd bij Linda Jansen, voorlichter van de Faculteit Wijsbegeerte, tel: 013 466 3494/06-41319876. Programma en meer info: www.dagvandefilosofie.nl, e-mail: dagvandefilosofie@uvt.nl

UvT Persbericht