April 2006

Aviodrome start vluchten met bijzondere vliegtuigen Luchthaven Lelystad: grootste historische rondvluchtencentrum van Europa
In het paasweekend (15, 16 en 17 april) start het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad een bijzonder rondvluchtenseizoen. Een Russische Antonov, Nederlandse Fokker S.11-vliegtuigen en de Amerikaanse Catalina-vliegboot uit de Tweede Wereldoorlog zullen dit weekend hun eerste vluchten maken. Afbeelding

Amfibisch vliegtuig
Een reeks van opvallende historische vliegtuigen zal dit rondvluchtenseizoen aan belangstellenden de mogelijkheid bieden om een rondvlucht te maken. Een zeer opvallend vliegtuig is de Catalina PH-PBY. In en na de Tweede Wereldoorlog heeft de Nederlandse Koninklijke Marine met 80 Catalina's gevlogen, zowel in Nederland als in het toenmalig Nederlands Oost-Indië. Dit amfibisch vliegtuig uit 1941 geeft passagiers de unieke mogelijkheid om een waterlanding te maken. De Catalina zal een zogenaamde `spash and go' maken als de weer- en wateromstandigheden dit toelaten: een doorstart in de golven van het IJsselmeer of Markermeer. Door de glazen `blisters', of geschutskoepels, kunnen de passagiers genieten van een prachtig panoramisch uitzicht.

Stuntpiloot
Een rondvlucht met één van de gele lesvliegtuigen van de Stichting Fokker Four is een bijzondere belevenis: de passagier zit in de tweepersoons Fokker S.11 in de rechterstoel, naast de vlieger. Samen met nog twee of drie toestellen van hetzelfde type vliegt de formatie over Flevoland. Men kan de vlieger ook vragen enkele aerobatics uit te voeren: een looping -over de kop- of een zogenaamde roll -een draai van het vliegtuig om zijn lengte-as- bijvoorbeeld. Voor mensen met een niet zo sterke maag is ook een rustige vlucht mogelijk en biedt een prachtig uitzicht over het Flevolandse landschap. Deze Fokker-lesvliegtuigen hebben zowel gevlogen bij de luchtmachten van Nederland, als van Israël, Italië, Brazilië en diverse andere Zuid-Amerikaanse landen.

Dubbeldekker
De Antonov An-2 is de grootste éénmotorige dubbeldekker ter wereld. Het eerste exemplaar van deze reusachtige tweedekker vloog in 1947 in Rusland. Tijdens de vlucht in dit markante vliegtuig kunnen de negen passagiers vanuit een luxe lederen fauteuil genieten van het uitzicht. Er bestaat de mogelijkheid om in de cockpit te kijken waar het authentieke instrumentarium te bewonderen is. De Antonov An-2 is beroemd omdat hij zo langzaam kan vliegen. De Antonov vliegt soms langzamer dan de file!

De Fokker Friendship
De Fokker F.27 Friendship is het belangrijkste passagiersvliegtuig dat ooit de Fokker fabrieken verliet. De Aviodrome vliegt met het eerste productie-exemplaar uit 1958. Tijdens de vlucht kunnen de passagiers genieten van het interieur van de jaren `50. Tevens kan er, doordat de vleugels boven de ramen zijn bevestigd, genoten worden van een fantastisch uitzicht. Op 29 april zal de Fokker F.27 Friendship zijn `First Flight' van het seizoen maken. Gedurende het gehele rondvluchtenseizoen zal de `Friendship' verschillende dagtochten maken, een paar hoogtepunten zijn dagtochten naar de internationale luchtvaartbeurs in Berlijn, de Biggin Hill `Air Fair' (Engeland) en naar airshows in Waddington en Duxford (Engeland). Er zijn ook dagtochten naar Nederlandse bestemmingen, zoals Texel, naar de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis Leeuwarden en een rondvlucht over de Vlootdagen in Den Helder.

Reserveren
Na het paasweekend zullen er meer bijzondere historische vliegtuigen deelnemen aan het rondvluchtenprogramma, waaronder de beroemde Douglas DC-3 Dakota en de driemotorige Junkers Ju-52/3m. De rondvluchten met de historische vliegtuigen vinden voornamelijk plaats boven Flevoland, met enkele uitstapjes naar andere provincies en andere landen, waaronder Engeland, Duitsland, België en Frankrijk. De rondvluchten duren 30 minuten tot een uur, variërend van de wensen van het publiek. Belangstellenden kunnen de vluchtmogelijkheden bekijken en een vlucht boeken via www.aviodrome.nl of via tel. 0900-AVIODROME / 0900 - 284 63 76; 25 ct.p.min).

Vliegend houden
De Aviodrome verzorgt alleen de administratieve afhandeling van de vluchten. De vluchtuitvoering wordt verzorgd door de stichting welke eigenaar is van het betreffende toestel. De rondvluchten worden zonder winstoogmerk georganiseerd. De opbrengsten worden besteed aan het vliegend houden van deze historische vliegtuigen. Omdat het bijzondere vluchten in historische vliegtuigen betreft, krijgen alle passagiers voorafgaand aan de vlucht een uitvoerige `briefing'.

Meer informatie
Meer informatie over de het rondvluchtenseizoen en het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is te vinden op www.aviodrome.nl of is te verkrijgen via telefoonnummer 0900-AVIODROME / 0900 - 284 63 76, (25 ct. p. min.) of per email via info@aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad is iedere dag geopend van 10:00-17:00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties.
Klik voor meer informatie en persfoto's op:

* Persfoto's: http://www.aviodrome.nl/persfoto/
* Overige persberichten:
http://www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten/

* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl
* Website: http://www.aviodrome.nl /

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Telefoon:
0320 - 289 858
Fax: 0320 - 289 841
E-mail: p.vdnoort@aviodrome.nl
Website: http://www.aviodrome.nl /

2006-04-07