FNV

FNV Bondgenoten: vanaf zondag Hollandse staking bij Astellas

Vanaf zondagavond gaat het personeel van Astellas in Meppel ouderwets Hollands het werk neerleggen. Eerder organiseerde FNV Bondgenoten een Japanse staking bij het bedrijf. Iedereen werkt dan gewoon door, maar draagt een speldje met daarop Ik staak.

Deze werkgeversvriendelijke vorm van actievoeren heeft echter niet geleid tot beweging bij de directie van de geneesmiddelenfabriek in het CAO-conflict.

Wat wij willen en wat Astellas biedt ligt gewoon nog te ver uit elkaar, zegt Ron Vos, bestuurder van FNV Bondgenoten. Vandaar dat we acties opvoeren en overgaan tot een gewone Hollandse staking.

Astellas heeft de werknemers in Meppel deze week aangeboden om de vorig jaar afgesproken resultaatafhankelijke beloning te verhogen. Daarnaast is het bereid om de resultaatafhankelijke regeling vanaf dit jaar structureel te maken. Vos: Door wat vorig jaar is afgesproken nu te verhogen, erkent Astellas wat mij betreft dat dat bod toen gewoon te mager was. Nu proberen ze zo de werknemers ertoe te bewegen om vooral maar niet te gaan staken.

Vos vindt dit gebaar van het bedrijf eigenlijk te zielig voor woorden. De gemiddelde werknemer in Meppel wordt van de geboden verdubbeling (0,3 naar 0,6%) 105 euro bruto beter op jaarbasis. Dat is 29 eurocent bruto per dag. Het structureel opnemen van de resultaatafhankelijke uitkering in de CAO is op zich goed, maar levert de werknemers ook geen euro meer op.
---