Nederlandse Islamitische Omroep

NIO

Uitzending zaterdag 15 april 2006, 19: 50- 20:30 uur op radio 747

Aanslag moskee bestraft

Dertig maanden onvoorwaardelijk, dat is de straf die de Rotterdamse rechtbank de dader van brandstichting in een moskee oplegde. Afgelopen zomer brandde de Surinaamse Shaan E-Islaammoskee gedeeltelijk af en werden extreemrechtse leuzen op de muren gekalkt. NIO was getuige van het vonnis en sprak na afloop met een woordvoerder van de moskee.

Hervormingen uit onverwachte hoek

Een van de belangrijkste geestelijk leiders in Soedan, Hassan Al Tourabi, is zelf onder vuur gekomen. Een collega-geestelijke bestempelde hem deze week als afvallige omdat Al Tourabi een fatwa uitvaardigde die moslimvrouwen het recht geeft met een niet-moslim te trouwen en die de hoofddoek niet als een religieuze verplichting beschouwd. Daardoor loopt Al Tourabi nu het risico te verschijnen voor de islamitische rechtbank die hij zelf in het leven geroepen heeft. Wordt hij een martelaar van de liberale islam en is Soedan een land waar islamitische hervormingen doorgevoerd kunnen worden? Arabist Michel Hoebink en Seraffetin Babacan (Islamitische Universiteit Rotterdam) geven uitleg.

Wetenschap in de Islamitische wereld

Naast fulltime hoogleraar in de wiskunde aan de Universiteiten van Leiden en Utrecht is prof. Jan Hogendijk ook verbonden aan de King Fahd University in Saoedi-Arabië. Als een van de ongeveer 30 experts in de wereld op het gebied van de Arabische wiskunde en astronomie pleit hij voor opleving van de wetenschap in de islamitische wereld en voor een grotere waardering van het eigen wetenschappelijke erfgoed. Een interview in NIO-radio over hoogte- en dieptepunten van de wetenschap in de wereld van de Islam.


----------
Uitzending dinsdag 18 april 2006, 16.00- 17.00 uur op radio 747

WRR-rapport

Vooral de aanbeveling aan de Nederlandse regering om Hamas te steunen kreeg de aandacht, maar het WRR-rapport Dynamiek in Islamitisch Activisme bevat nog veel meer aanknopingspunten voor democratisering en verbetering van mensenrechten binnen de islamitische wereld. Auteurs Jan Schoonenboom en Wendy Asbeek Brusse leggen die uit. Ahmed Sharifi (Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs) gaat in op de rol van imams en moskeebesturen in het tegengaan van radicalisering.

Vrouwen in het moskeebestuur

Het mannelijke gezicht van de moskee is langzaam aan het veranderen. Steeds meer vrouwen nemen bestuurlijke taken op zich. Wat betekent dit voor de emancipatie van moslima? Maakt dit moskeeën meer toegankelijk voor vrouwen? En zou dit het imago van de islam veranderen? Leyla Çakir en Betül Doðan, beiden moskeebestuurders, vertellen over hun ervaringen.


----------
I.v.m. Pasen is er zondag 16 april geen televisie-uitzending van de Nederlandse Islamitische Omroep.

Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of Redactie@islamitischeomroep.nl