College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

14 April 2006

Rapport DGV over bijsluiters en therapietrouw - initiatieven vanuit het CBG en de EMeA

Naar aanleiding van de publicatie van het 'Onderzoek naar de relatie tussen bijsluiters en therapietrouw' van DGV (Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik) wil het CBG graag een koppeling leggen tussen de aanbevelingen uit dat onderzoek, en de initiatieven die reeds zijn genomen in de Europese Unie. Vele nuttige en belangrijke aanbevelingen uit het rapport zijn door de werkgroep van de EMeA (Europese geneesmiddelen agentschap) met patiëntenorganisaties geformuleerd. Deze werkgroep overlegt regelmatig onder Nederlands voorzitterschap, en heeft de aanbevelingen inmiddels voorgelegd aan de Europese Commissie. De aanbevelingen van DGV ondersteunen het reeds bestaande overleg, en het CBG zal hier dan ook dankbaar gebruik van maken.

In Nederland zullen de aanbevelingen aan de Europese Commissie nauwlettend worden gevolgd, en op relevante momenten worden besproken in de Nederlandse werkgroep van het CBG en patiëntenorganisaties. Meer informatie over dit overleg vindt u hier. Hieronder lichten wij graag de belangrijkste aanbevelingen toe, en noemen wij nog een aantal aanvullende initiatieven die reeds genomen zijn. Een kanttekening is op zijn plaats: het gaat om gewenste veranderingen in Europese regels. Deze aanbevelingen kunnen dus niet door afzonderlijke EU-lidstaten geïmplenteerd worden, maar zullen moeten resulteren in aanpassing van Europese regelgeving met betrekking tot bijsluiters.

Informeer volledig en duidelijk over werkzaamheid en bijwerkingen DGV adviseert om meer informatie te geven over de werkzaamheid van het geneesmiddel (wanneer merk je een effect, hoe belangrijk is therapietrouw voor de werking van het geneesmiddel, hoe verhoudt het geneesmiddel zich tot vergelijkbare geneesmiddelen?). In de aanbevelingen aan de Europese Commissie wordt nadrukkelijk geadviseerd om beter uit te leggen wat de voordelen van het gebruik van een geneesmiddel zijn, en wat de gevolgen zijn als men stopt met het gebruik. De balans tussen informatie over de werking van een geneesmiddel aan de ene kant, en de risico's aan de andere kant, moet in evenwicht zijn.

Informeer volledig en duidelijk met betrekking tot dosisvermindering en stoppen
DGV adviseert om patiënten te adviseren altijd het stoppen met geneesmiddelen of het verlagen van de dosis met de arts te overleggen. Ook zou in de bijsluiter beschreven moeten worden wat de gevolgen (kunnen) zijn van stoppen of dosisverandering.

Overige belangrijke aanbevelingen
Een aantal andere belangrijke aanbevelingen die aan de Europese Commissie zijn gedaan, zijn:

* Test de bijsluiter voor goedkeuring onder patiënten. In de geneesmiddelenwetgeving is dit sinds november 2005 verplicht geworden.

* Maak de laatste versie van elke bijsluiter makkelijk beschikbaar. Dit is met name van belang, omdat er enige tijd kan zitten tussen goedkeuring van een nieuwe versie van een bijsluiter, en de vervanging van de oude bijsluiter door de nieuwe in het handelskanaal. Op dit moment zijn van bijna alle geneesmiddelen de bijsluiters op te vragen via de website van het CBG. In de bijsluiter zou naar deze mogelijkheid moeten worden verwezen.
* Geef patiënten de mogelijkheid feedback te geven op bestaande bijsluiters, bijvoorbeeld via een link in de (online) bijsluiter.
* Geef patiënten de mogelijkheid feedback te geven op belangrijke richtlijnen die betrekking hebben op bijsluiters.