Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Nieuws

Alkmaar stemt links, PvdA kiest rechts

14-04-2006 * Even gloorde in Alkmaar de hoop op een linkse lente. PvdA, GroenLinks en SP hebben na de gemeenteraadsverkiezingen immers 19 van de 37 zetels in de gemeenteraad. De PvdA nam als grootste partij het voortouw bij de onderhandelingen en gaf vanaf het begin aan dat de ruggengraat van een nieuw college zou moeten bestaan uit de PvdA en de SP.

Als snel ontstond er overeenstemming tussen PvdA, SP en GroenLinks. De PvdA liet de VVD en het CDA weten dat een van hun mocht aanschuiven bij dit college maar beide wilden niet als vierde wiel aan een linkse wagen fungeren.
De PvdA kon kennelijk de moed niet opbrengen om een college te vormen zonder CDA of VVD. Desondanks onderhandelde de SP verder met de PvdA. OPA en de VVD schoven hierbij aan, wat binnen de SP voor enkele opgetrokken wenkbrouwen zorgde.
Tijdens de onderhandelingen heeft de SP zich telkens open en constructief opgesteld en beargumenteerd punten naar voren geschoven die voor de SP belangrijk waren. Het ging om de inhoud en niet om de vorm.
De PvdA nam ook enkele SPeerpunten over, zoals: * Geen bouw van kantoorkolossen maar woningbouw bij het station. * De bouw van ten minste 3500 sociale woningen voor diverse doelgroepen.
* Geen grote parkeerpleinen of openbare garages in Overstad. Overstad moet onderdeel worden van een sterk centrum, waarin wordt gewoond, gewerkt en gewinkeld. Dus wel met genoeg parkeergelegenheid voor bewoners en bestemmingsverkeer. * Een transferium met een parkeergarage en een busstation bij station Noord, voor goed openbaar vervoer naar dit sterke centrum.

De potentiële collegepartners OPA en VVD zeiden akkoord te kunnen gaan met de punten van de SP, maar na een botsing tussen OPA en PvdA over de brandveiligheid van het AZ-stadion waren de onderhandelingen over dit college van de baan.
De SP nam vervolgens het initiatief om toch nog een college te vormen met PvdA en GroenLinks. Dit college zou kunnen rekenen op de kritische steun van Leefbaar Alkmaar, D'66 en OmAlkmaar.
De PvdA gooide het echter snel over een andere boeg en koos ondanks alle punten waarop ze het met de SP zeiden eens te zijn voor een centrumrechts college van PvdA, CDA en VVD, aangevuld met GroenLinks. Ondanks de winst voor links bij de verkiezingen en de mogelijkheid van een stabiel links college dat veel positiefs voor de Alkmaarders zou kunnen betekenen heeft de PvdA er toch voor gekozen door te gaan op dezelfde weg die ze de afgelopen vier jaar hebben bewandeld. Dankzij de zetelwinst van de SP kan de PvdA de komende 4 jaar rekenen op een sterkere oppositie dan in de afgelopen periodes, waarbij we hopelijk de andere oppositiepartijen aan onze zijde zullen vinden. En vanuit de oppositie zal de sterkere SP er alles aan doen om de PvdA te houden aan de toezeggingen uit de onderhandelingen.