Socialistische Partij

JSF zeker niet dit in deze Kabinetsperiode aanschaffen

15-04-2006 * Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) moet het besluit tot aanschaf van tientallen Joint Strike Fighters zeker niet in deze Kabinetsperiode nemen. Dat bepleit SP-Kamerlid Van Velzen nu de productie van de JSF met 2 jaar is vertraagd en de kostprijs met 30% is opgelopen, zoals bekend is gemaakt door het Amerikaanse Congres. "Nu besluiten om de JSF aan te schaffen is eigenlijk vragen om een parlementaire enquête over een paar jaar," stelt Van Velzen, die Van der Knaap om opheldering vraagt.

Joint Strike Fighter

Van Velzen: "Het zou jammer zijn als Van der Knaap onder druk van de aankomende verkiezingen vast houdt aan zijn voornemen dit jaar een `Memorandum of Understanding' af te sluiten en tot aanschaf van de JSF over te gaan. Alles wijst er op dat dit project een financieel fiasco wordt. Hoewel Defensie maar blijft volhouden dat er niets aan de hand is, spreken de Amerikanen nu van weer 30% hogere kosten. En dat terwijl vorig jaar ook al werd gesproken van budgetoverschrijdingen van tientallen procenten."

De SP ziet overigens het liefst dat geheel van de aanschaf wordt afgezien. Van Velzen: "De F-16 kan met een technische upgrade nog tot rond 2020 mee, terwijl uit de recente militaire operaties blijkt dat dit gevechtsvliegtuig nog altijd heer en meester in de lucht is." Van Velzen vraagt Van der Knaap dinsdag tijdens het Vragenuurtje om opheldering over de vertraging en budgetoverschrijding en de consequenties hiervan.
Zie ook:
* Dossier JSF