Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Tea Lanchava halfje achter koploopster op EK Met nog een ronde te gaan in het Europees Kampioenschap zijn de kansen van Tea Bosboom-Lanchava op de titel gedaald. Nadat de Nederlandse zelf een korte remise had gespeeld moest ze lijdzaam toezien hoe haar belangrijkste concurrente, Ekaterina Atalik, de overwinning in de schoot geworpen kreeg.

Na tien ronden staat Atalik daarmee op 8 punten, een half punt meer dan Bosboom-Lanchava. Achter de topschaakster uit Winschoten staat een groot peloton op 7 punten. De Rotterdamse Zhao Qin Peng moest vrijdag ook in remise berusten waarmee ze op 6 punten blijft steken. Er zijn voor haar nog wel kansen op directe plaatsing voor het eerstvolgende wereldkampioenschap, maar een topklassering zit er niet meer in.

Tea Lanchava (foto Frits Agterdenbos)

De Nederlandse grootmeesters die deelnemen aan het Europees Kampioenschap algemeen speelden vrijdag alle drie remise. De Amsterdamse grootmeester Friso Nijboer houdt hiermee goede kansen om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Erwin l'Ami en Erik van den Doel hebben geen uitzicht meer op de kwalificatieplaatsen. Meer informatie over het toernooi is te vinden via de website.