KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

15-4-2006

Drie bronzen medailles Princess Sofia Trophy

Op de laatste dag van de Princess Sofia Trophy op Mallorca heeft de Nederlandse Olympische zeilploeg twee bronzen medailles behaald. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout werden tijdens de finalerace in de 470 tweede en pakten daarmee het brons. In de Yngling was het team van Mandy Mulder, Annemieke Bes en Floortje Hendriksen iedereen voor. Zij kwamen in de finalerace als eerste over de finishlijn en sleepten daarmee de tweede bronzen medaille voor Nederland in de wacht. De derde bronzen medaille werd behaald in de Draken klasse. Het team van Guus Nater eindige dankzij een overwinning op de laatste wedstrijddag ook op de derde plaats.

In alle Olympische klassen werd vandaag volgens het nieuwe olympische format de Medalrace gevaren. De top tien van het klassement streed in deze laatste wedstrijd om de felbegeerde medailles. Er waren zeel veel boten met toeschouwers op het water om het spektakel goed te kunnen volgen.
De Nederlandse teams presteerden uitzonderlijk goed in deze finales. De dames van de Nederlandse Yngling kernploeg wisten de finale op hun naam te schrijven, Marcelien en Lobke eindigen in de 470 klasse als tweede en ook Sven en Kalle Coster wisten een tweede plaats te behalen in de finale.
Helaas hadden de broers al te veel achterstand in het klassement om nog kans te maken op een podiumplaats.

De wereldkampioenen in de 470 klasse, Marcelien en Lobke zetten met hun resultaat vandaag hun vorm voort. Na een goede start en een goed eerste kruisrak kwamen de dames als tweede om de bovenboei. Deze plaats stonden ze gedurende de wedstrijd niet meer af. De bronzen medaille werd met die uitslag veilig gesteld. Coach Jacco Koops:Ik ben heel erg tevreden, de dames hebben laten zien dat ze hun vorm van afgelopen jaar na het wereldkampioenschap hebben kunnen behouden. We hebben hard getraind tijdens de winterperiode en dat is niet voor niets geweest. Het is heel belangrijk om nu in het begin van het seizoen met een plek op het podium te beginnen.
De reactie van Marcelien direct na afloop van de race was: Het was heel erg leuk om de finale te varen en zekers als het een beetje goed gaat!

In de Yngling heeft het team van Mandy Mulder, Annemieke Bes en Floortje Hendriksen een sterke finale gevaren. De dames uit de Ynglingkernploeg lieten iedereen achter zich en passeerden als eerste de finishlijn. Mandy heeft gewoon heel goed gevaren, ze had een goede start en een hele goede race, aldus bondscoach Jaap Zielhuis.

Pieter-Jan Postma genoot zichtbaar van de finale. Ik voel de
adrenaline nu door mijn lichaam stromen, zei hij een paar minuten voor de wedstrijd. Vlak na de start van de finale in de Finn klasse werd de wedstrijd abrupt afgebroken omdat de wind volledig wegviel en enorm draaide. Het wedstrijdcomité besloot om de baan te verleggen en opnieuw te starten. Pieter-Jan koos in deze finale als enige voor de rechterkant van het veld, dat bleek een goede keuze te zijn want hij kwam als tweede om de bovenboei. Het rak naar de benedenwindse boei verloor hij een aantal plaatsen en hij kwam als vierde om de boei. Het naar een achtste plaats. Hij bereikte daarmee de zevende plaats in het eindklassement.

Bondcoach Jaap Zielhuis was heel erg tevreden over het evenement. De Nederlanders hebben vandaag een goede dag gehad, er is scherp gevaren tijdens de Medalraces en dat heeft twee medailles opgeleverd. De Nederlandse zeilploeg reist komende week van Mallorca naar het Franse Hyeres waar van 22 tot en met 28 april de Semaine Olympique wordt gevaren.

Kijk voor de volledige uitslagen op onderstaande website

Internetadres: www.trofeoprincesasofia.org